Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Net de Magic Band, maar dan anders
Fast 'n' Bulbous plays Captain Beefheart, dinsdag 17 maart 2009, Grand Theatre, Groningen

Een link idee: de muziek van Captain Beefheart, uitgevoerd door een achtkoppig jazzensemble. Fast 'n' Bulbous, bestaande uit muzikanten afkomstig uit de New-Yorkse downtown scene (Microscopic Septet, Ed Palermo Big Band, The B-52s), heeft gelukkig niet de pretentie een soort kopie van de Magic Band te willen zijn. En die karakteristieke marktkoopmanstem van Beefheart is al helemaal niet te reproduceren.

Dus werd er in het Grand Theatre opmerkelijk weinig gezongen. Eigenlijk herinnerde slechts de smerig klinkende combinatie van Jesse Krakows basgitaar met de bastrommel van Richard Dworkin rechtstreeks aan de in modder zwoegende ritmes van het origineel. Dat Beefhearts idioom in feite een soort ontregelde en oververhitte bluesmuziek was – Howlin' Wolf meets Sun Ra – legde gitarist Pat Irwin fijntjes uit in 'Woe-Is-Uh-Me-Bop'. Irwin verving Gary Lucas, mede-oprichter van de band, op het laatste moment; die zat thuis met een vers gebroken elleboog uit het raam te koekeloeren.

De thema's bestaan grof genomen uit kleinere melodische cellen, die in een soort contrapunt naast elkaar worden geplaatst. Daarbij komt soms ('You Know You’re A Man') behoorlijk wat energie vrij. En toen de band in 'When Big Joan Sets Up' op basis van een folkritme alle kanten van de kosmos opschoot, leek de geest van de oude Beefheart even grijnzend boven het podium te zweven. Verbeeldde ik het me, of knikte hij goedkeurend?

(Eddy Determeyer, 25.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.