Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Moderne bop met lef
Maarten van der Grinten/Benjamin Herman Kwartet, zondag 15 februari 2009, Jazzy Jam, Zwolle

In een relaxte omgeving luisteren naar jazzmuziek, spontaan, inventief en met een flinke dosis spelplezier. Degenen die zondagmiddag de Jazzy Jam in Zwolle wisten te vinden, daarmee de koude regen ontvluchtend, maakten een goede keus. Het Maarten van der Grinten/Benjamin Herman Kwartet (met op drums de Zwollenaar Henk Zomer en op bas Jos Machtel) zorgde voor een geïnspireerd en aanstekelijk optreden.

De altijd wat stoïcijns, in Jack DeJohnette-stijl drummende Henk Zomer raakte zichtbaar geïnspireerd door de instrumentale en vocale (!) ingevingen van alleskunner Benjamin Herman, die intiem zachte passages afwisselde met bulderende growls, smaakvol begeleid door gitarist Maarten van der Grinten. Deze snarenvirtuoos liet ook als solist een uitgebreid palet aan klankkleuren horen en benutte ook het laag van de gitaar opvallend soepel. Bassist Jos Machtel is de meest onverstoorbare pion in dit kwartet.

De standards, zoals een gloedvol 'You’ve Changed', werden afgewisseld met eigen composities van Herman en Van der Grinten in een stijl die de bandleden zelf typeren als 'psychodixie'. Titels als 'Klutz', 'Rataplan' en 'A Curse And A Sigh' zeggen meteen al iets over deze vorm van moderne bop. Daarbij trok Zomer ook regelmatig de aandacht door - naast stuwend te swingen - regelmatig de solisten met onnavolgbare fills te prikkelen en schijnbaar op het verkeerde been te zetten.

Dit kwartet, dat al sinds 1992 regelmatig met elkaar speelt en inmiddels al vier cd's heeft uitgebracht (de laatste in 2007), laat in elk geval horen dat jazz in deze oervorm van lef en improvisatie nog springlevend is.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Geert Topper, 2.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.