Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mineral Jazz #2.5
Mahieu Vantomme Quartet & DelVita Group, dinsdag 3 maart 2009, Mineral Jazz Club, Gent

Het jazzaanbod in Gent is niet bepaald als beperkt te omschrijven. De jazzliefhebber weet zijn avonden gemakkelijk te vullen, maar toch zijn er bepaalde zaken die er telkens opnieuw uit weten te springen. We gaan naar Tuur voor de veelal ongewone samenstellingen van de groepen (zonder drummer), naar Vooruit om mee te zijn met de vaak wat extravagantere jazz, naar de Hot Club voor het jonge volk, en naar de Negocito voor Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele en de guest sessions. En dan heb ik het nog maar over the obvious. Er zijn bijvoorbeeld ook nog Bijloke, Handelsbeurs, Damberd, en, in de tweede jaargang: de Mineral Jazzclub.

Elke eerste dinsdag van de maand (volgende maand is een uitzondering wegens de paasvakantie) kan men in Onderbergen terecht voor een double bill van veelal Belgische jazzgroepen. Eigenlijk is het iets waar iedere jazzfan naar uitkijkt. Voor de prijs hoef je het niet te laten (de toegang is vijf euro), en de clubsfeer krijg je er gratis bij. Er wordt weinig gerookt, en het wordt in elk geval niet aangemoedigd – getuige de afwezigheid van de asbakken op tafel. Meestal is er plaats genoeg, maar tot mijn verbazing zat het deze dinsdag stampvol (al kan er altijd nog wel iemand bij).

Op de affiche stonden het Mahieu Vantomme Quartet en de DelVita Group. Mahieu Vantomme, het klinkt bijna als een gewone naam, maar het is een samentrekking van de familienamen van saxofonist Tom Mahieu en pianist Dominique Vantomme, die samen met bassist Werner Lauscher en drummer Geert Roelofs het kwartet vormen. Het kwartet had al twee cd's uit, en verkocht dinsdag – als zoete broodjes – de nieuwbakken (hij was nog warm) cd. 'Whatever', in 2004 bij W.E.R.F. uitgebracht, werd door de pers goed onthaald, en af te gaan op het concert van dinsdag en de respons van het publiek, zal het deze cd niet minder vergaan. De groep staat er in elk geval, live, met een stevig samenspel tussen piano en sax.

Na een korte pauze was het de beurt aan de DelVita Group. De groep werd opgericht door trombonist Peter Delannoye en drummer Toni Vitacolonna, die algauw saxofonist Steven Delannoye (broer van), bassist Janos Bruneel en pianist Bart Van Caenegem bij het project wisten te betrekken. Saxofonist Delannoye kon er deze avond niet bij zijn (hij heeft ook zijn eigen trio met Yannick Peeters en Lionel Beuvens), maar werd vervangen door Bart Defoort. Dat kon slechter, zegt men dan met een eufemisme, en Defoort kweet zich van zijn taak met een brio waar ook de rest van de groep vaak met plezier naar zat te luisteren, enfin: rond zat te spelen. De muziek van DelVita Group is langoureuzer dan wat we voor de pauze te horen kregen, vaak steviger ook, met een paar potige drumstukken.

Kortom, een geslaagde avond, en ook de volgende is iets om naar uit te kijken. Voorlopig is er nog maar één groep bekend: Lab Trio, dat vorig jaar heeft meegedaan aan de wedstrijd Jong Jazztalent Gent, en eerder dat jaar in Brussel een prijs in de wacht sleepte. Noteer alvast in uw agenda: Mineral Jazz #2.6, op dinsdag 21 april om 20.30 uur.

(Bruno Bollaert, 14.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.