Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazz op verzoek #6
Contrasten op VPRO Jazz Live-avond

VPRO Jazz Live met Han Bennink, Anton Goudsmit, Wolter Wierbos & Ensemble à l'Improviste, zondag 15 maart 2009, Bimhuis, Amsterdam

In het kader van VPRO Jazz Live in het weekend van 13 tot en met 15 maart werd een overzicht van de huidige stand van zaken in de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek gepresenteerd. Lang leve de VPRO! De enige omroep die structureel aandacht aan jazz – en zeker actuele jazz – besteedt. Dat onder de bezielende leiding van programmeur, presentator en interviewer (dat laatste is overigens niet haar forte) Vera Vingerhoeds.

Op de zondagavond werd de aftrap verricht door het duo Han Bennink & Anton Goudsmit. Een schot in de roos. Twee extraverte musici die door alle stijlen heen een levendige impro-set speelden. Een duo dat volledig matchte qua volume, energie en inventiviteit. Het spelplezier straalde er vanaf. De gehele jazzgeschiedenis werd doorgenomen: ragtime, swing, latin, Ellington ('Caravan'), bebop en bovenal totale improvisatie.

In het wat warrige interview met Jasper Blom en Joris Roelofs werd het Ensemble à l'Improviste geïntroduceerd. Twee knappe rietblazers die zich hebben gestort op de muziek van de Franse componist Claude Debussy. Het resulteerde in een weliswaar knap gearrangeerde doch nogal steriel uitgevoerde jazz. Het riep al snel reminiscenties op aan West Coast Jazz en vooral Third Stream Music. Zowel in de West Coast- als in de Third Stream-muziek werd geflirt en geëxperimenteerd met klassieke muziek (Gunther Schuller, John Lewis' Modern Jazz Society en Modern Jazz Quartet, Jimmy Giuffre, George Russell, Bill Russo, Dave Brubeck en Chico Hamilton).

Zowel Blom als Roelofs soleerden in de geest van het klassieke repertoire: behoedzaam, beschaafd en technisch zeer behendig. De ritmesectie (pianist Kris Goessens, bassist Clemens van der Feen en drummer Onno Govaert) begeleidden adequaat, beheerst en respectvol naar de blazers toe en met inachtneming van de klassiek georiënteerde Debussy-melodieën.

Na dit optreden werd het podium wederom ingenomen door het duo Bennink/Goudsmit met als aanvulling de impro-trombonist bij uitstek, Wolter Wierbos. Na het enigszins steriele optreden van de 'Debussy'-formatie werd nu de lont in het kruitvat aangestoken. Evenals in de eerste set werd er met verve en genadeloos geïmproviseerd. Op het scherp van de snede, zogezegd. Virtuoos en inventief. Een waardige afsluiting van drie dagen VPRO Jazz Live. Word lid van de VPRO!

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

Klik hier om alle concerten in hun geheel beluisteren en video's te bekijken van optredens en interviews.

(Jacques Los, 26.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.