Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Iain Matthews & Searing Quartet - 'Joy Mining' (Perfect Pitch, 2008)

De Britse singer-songwriter Iain Matthews geniet wereldfaam als popmuzikant. Hij had onder meer een hit met een cover van Joni Mitchells 'Woodstock'. Samen met het Limburgse Searing Quartet - dat ooit onderscheiden werd met een Thelonius Monk Award voor hun compositie 'Starling Hill' - heeft hij een jazzalbum gemaakt. Matthews voorzag het geheel van teksten, terwijl Egbert Derix van het Searing Quartet de muziek verzorgde.

Helaas stelt het album teleur; het eindresultaat maakt een geforceerde indruk. De muziek is zeer goed en gedienstig aan de teksten van Matthews, zonder dat er water bij de wijn lijkt te zijn gedaan. Maar het is juist de tekst waar dit album op stuk loopt. Alles is zó zwaar en Matthews lijkt zichzelf zo serieus te nemen, dat er na een paar luisterbeurten weinig plezier meer aan dit album te beleven valt, behalve voor de echte fans van singer-songwriter-retoriek.

Wel moet gezegd worden dat de samenwerking tussen een jazzkwartet en een singer-songwriter weer eens wat anders is. Deze poging tot vernieuwing en verdieping moet op zichzelf toegejuicht worden. Als er op een volgend album meer ruimte gelaten wordt voor de luisteraar om zich te verliezen, zonder dat Matthews zijn leed en onzekerheden in grote hoeveelheden over zijn toehoorders spuwt, zou het resultaat wel eens van grote schoonheid kunnen zijn.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Iain Matthews & Searing Quartet kun je video's beluisteren (geen typefout) van de volgende drie tracks van deze cd: 'The Solid Stuff', 'Fishing' en 'St. Theresa’s Ghost'.

(Sybren Renema, 17.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.