Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Het heilige vuur in tweede set ontstoken
Drew Gress Quintet '7 Black Butterflies', woensdag 25 februari 2009, Bimhuis, Amsterdam

Bassist Drew Gress is een drukbezet musicus en componist in de eigentijdse New Yorkse jazzscene. Zijn agenda puilt uit met tourdata (als sideman en met eigen groepen) en cd-opnamen. Hij heeft met talloze prominente musici samengewerkt, waaronder Fred Hersch, Ravi Coltrane, Dave Douglas, Paul Bley, Don Byron en Marc Copland.

Met zijn Butterflies-groep heeft hij inmiddels twee ('The Irrational Numbers' en '7 Black Butterflies') succesvolle cd's opgenomen en toert hij regelmatig in binnen- en buitenland. De groep bestaat sinds 2005 en maakt een goed ingespeelde indruk. Er worden uitsluitend composities van Drew Gress gespeeld. Het zijn open composities, gebaseerd op de beboptraditie en de free jazz. Binnen de composities wordt gebruik gemaakt van ritmische varianten, dynamische klankkleuren en contrapuntische elementen. De melodielijnen zijn verfrissend, complex en doen enigermate academisch aan. Hoewel er zeer bekwaam door altist Tim Berne en trompettist Ralph Alessi werd gesoleerd, ontbrak in de eerste set door deze intellectualistische benadering de emotie en het heilige vuur.

Revanche volgde in de tweede set. Zeer energiek werd ingezet met een Ornette Coleman-geïnspireerd thema, hetgeen resulteerde in een furieuze altsolo van Berne. Vuur in de ketel! Dat niveau werd gedurende de gehele tweede set vastgehouden. Ook trompettist Alessi speelde geïnspireerd en met groot technisch gemak duidelijk aangezette en gearticuleerde moderne melodieuze improvisaties. Spijtig was dat de voortreffelijke pianist Craig Taborn weinig soloruimte kreeg toebedeeld. Ook drummer Tom Rainey soleerde amper. Desalniettemin was hij door het puntige, alerte en gevarieerde drummen een belangrijke stem in het geheel.

De bruisende ritmesectie, de verrassende en frisse composities en de voortreffelijke solo's maakten dit concert, vooral in de tweede set, tot een heerlijke muzikale belevenis.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 4.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.