Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gevarieerd en overtuigend optreden Bulgaars pianotalent
Dimitar Bodurov Trio, vrijdag 20 februari 2009, Bimhuis, Amsterdam

Drie nog redelijk jeugdige muzikanten betraden, opvallend stipt op tijd, het podium van een goed gevuld Bimhuis. Dat laatste is op zich al een hele prestatie voor een standaard samengesteld trio: Dimitar Bodurov - piano, Mihail Ivanov - contrabas en Jens Düppe - drums.

De eerste set werd geopend met het nummer 'Mamo' door een met een paukenstok bespeelde baspartij, waarin direct de zogeheten Balkaninvloed te beluisteren viel. Ook in gestreken partijen creëerde bassist Ivanov dit concert veel ingetogen, van sentiment doordrenkt spel op zijn mooie instrument. Dit optreden stond voornamelijk in het teken van de lancering van het nieuwe album van het Dimitar Bodurov Trio, 'Stamps From Bulgaria 2008'. Het is een cd gevuld met negen tracks, alle van de hand van leider Dimitar Bodurov.

Geboren in 1979 in Bulgarije, startte Bodurov aanvankelijk met het bespelen van diverse instrumenten, zoals trombone, saxofoon en drums. Sinds 2000 woont en werkt hij in Nederland, waar hij afstudeerde aan het Rotterdamse Conservatorium op jazzpiano, gevolgd door een studie compositieleer en arrangeertechniek. Ook wist Bodurov al twee prestigieuze prijzen te winnen: de Erasmus Jazz Competition in 2002 en de Young Pianist Foundation Jazz Competition in 2007.

Tijdens dit concert werd duidelijk dat de getalenteerde Bodurov over een zeer goede pianotechniek beschikt, waarin hij de Bulgaarse folklore in zijn eigen spel weet te verwerken. Maar ook schuwde hij er niet voor om in enkele stukken met behulp van een meegenomen laptop lokale dorpszangkunst te presenteren, waar direct driftig op werd geïmproviseerd door het trio.

De toehoorders waanden zich regelmatig aanwezig in een grote concertzaal, want Bodurov houdt ervan om orkestraal te excelleren, daarbij uitmuntend begeleid door de opvallend soepel en zelfverzekerd stabiel bassende Ivavov en de licht frivool spelende Düppe. Deze drummer, die een voorliefde bleek te koesteren voor het lichtvoetige brushesspel, wist scherp te anticiperen op het spel van zijn medespelers.

De tweede set werd opnieuw geopend door Mihail Ivanov, die door de technische beheersing zijn instrument steeds wisselend kan klinken. Het gebruik van hulpmiddelen als paukenstok en een als slaginstrument gebruikte strijkstok wisselde hij af met het traditionele plukwerk aan de snaren. Na een afwisselende opening klonk vanuit de pc opnieuw een Bulgaarse zangstem op, waarna het trio inzette, het thema verder ontledend. Het pianospel werd haast dartel door de drums en een gedragen baspartij omspeeld. Opnieuw was er veel afwisseling; de vrouwelijke zangstem zwol weer aan, ditmaal begeleid door piano, bas en een piepkleine xylofoon, die Düppe vanachter zijn drumstel bespeelde.

Na het schitterende 'Butch', opnieuw vol Bulgaarse sentimenten en uitmondend in een enorm opklaterend applaus, werd in het daaropvolgende nummer een verrassende nieuwe muzikale vinding gepresenteerd. Door het ronddraaien van een balletje op een palletje creëerde Düppe een grote variëteit aan buitenaardse geluiden, mooi afgewisseld door piano- en basspel. De favoriete compositie van de trioleden, het inderdaad imponerende 'Dobro', beëindigde dit goed geslaagde en gevarieerde concert.

Het podium werd tijdens dit bijzondere optreden overigens opgeluisterd door prachtige langwerpige zwart-wit beschilderde panelen, vervaardigd door Maaike Verdonk, waarvoor Bodurov terecht extra aandacht vroeg.

(Rolf Polak, 11.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.