Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Afinidad: kwartet van uitzonderlijke klasse
woensdag 4 maart 2009, Bimhuis, Amsterdam

Het is niet voor het eerst dat Binney het Bimhuis aandoet. Verleden jaar excelleerde hij ook al (klik hier voor de recensie) in een kwartet met pianist Craig Taborn, bassist Scott Colley en drummer Brian Blade. Zijn statuur in de hedendaagse New Yorkse jazzscene is inmiddels onderkend. Hij kan zich dan ook laten omringen door topmuzikanten die zich in die scene manifesteren. Zo is er in New York een pool van muzikanten ontstaan die regelmatig met elkaar samenspelen, zowel op plaatopnamen als in diverse formaties (naast genoemde namen mensen als Uri Caine, Donny McCaslin, Bill Frisell, Chris Potter, Jim Black en Jeff Hirschfield).

Hoe hip en eigentijds kan een oude bebopstandard vertolkt worden? Vier meer dan voortreffelijke muzikanten wisten er wel raad mee. De groep Afinidad, bestaande uit altsaxofonist David Binney, pianist Edward Simon, bassist Scott Colley en drummer Antonio Sanchez, gaf een originele en verpletterende uitvoering van Dizzy Gillespie's 'Woody ’n You'. Het overige repertoire tijdens dit concert bestond uit composities van de co-leiders van de groep, Binney en Simon. Melodieuze composities, niet al te ingewikkeld, voor een deel met een latin beat en vaak unisono door piano en altsax gespeeld. In ieder geval een basis om inside en outside te soleren.

Altist Binney is een meester op zijn instrument. Zijn technisch kunnen is welhaast onbegrensd. Zowel in het lage als het hoge register blaast hij loepzuiver. Zijn solo's, die hij subtiel en relaxt opbouwt, culmineren in een kolkende en bruisende climax. Dat adequaat begeleid door en in samenspel met de ritmesectie. Pianist Edward Simon is niet alleen een subtiel en subliem begeleider maar eveneens een geweldige solist. Zijn solo's zijn helder, transparant, gedoseerd met de nodige technische loopjes, gaan gepaard met een vederlichte aanslag en vinden inspiratie in het klassieke impressionisme (Debussy). Ook de solokwaliteiten van Scott en Sanchez zijn niet gering. Beiden weten met bravoure solide en gevarieerde solo's te produceren.

Afinidad is een kwartet van uitzonderlijke klasse. Daarom de complimenten voor Huub van Riel (artistiek directeur Bimhuis) voor de 'inkoop' van dit superkwartet.

(Jacques Los, 22.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.