Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Robin McKelle klaar voor het grote werk
zondag 1 februari 2009, Blue Note Club, New York

Met een serie optredens in de vermaarde Blue Note Club in New York heeft de uit Boston afkomstige jazzzangeres Robin McKelle een prima indruk achtergelaten. De songs van haar tweede bigband-album werden in een warme kwartetbezetting met veel overtuiging gebracht.

McKelle kwam zo'n twee jaar geleden verrassend tevoorschijn met haar debuutalbum 'Introducing...', een bigband-album vol vijftiger-jaren songs. De door veteraan Willie Murillo - bekend van onder meer de bigband-platen van oud Stray Cats-voorman Brian Setzer - geschreven arrangementen, bleken haar uitstekend te passen. Een tweede bigband-album onder de welluidende titel 'Modern Antique' verscheen vorig jaar en bleek al net zo'n voltreffer.

Uitgebracht door haar Amerikaanse independent platenlabel Cheap Lullaby bleek de Europese distributie op een fiasco uit te lopen, en dat terwijl die van het debuut juist zeer succesvol was gelopen via het independent label O+ . Te hoge kosten voor het kleine label bleken de doodsteek. Gelukkig was daar de zeer alerte Franse tak van Blue Note, die het album alsnog uitbracht. Helaas betekende dit wel dat het album door de veranderde distributie en de vele wisselingen en inkrimpingen bij moedermaatschappij EMI tussen de wal en schip leek te vallen.

McKelle zette dit bijna helemaal recht door uitgebreid door Europa te toeren. Maar omdat het album buiten Frankrijk nog niet genoeg publiciteit had gekregen, waren de zalen niet uitverkocht, zoals bij haar eerste optredens het geval was. Met een nieuwe promotieronde en een tour door Amerika en Europa (en later Japan) met een nieuw trio muzikanten moet 2009 voor McKelle dan helemaal goed komen.

De aftrap voor die nieuwe tour vond plaats in de Blue Note Club in New York. Met een maar korte voorbereiding van slechts twee dagen hadden McKelle en haar nieuwe trio al meteen twee optredens per avond voor de boeg. Dat ze tijdens die optredens al prima in vorm waren geraakt, werd snel duidelijk op de derde avond. Ondanks de Superbowl, heilig voor de Amerikanen, was de club volledig uitverkocht.

Opener 'Abracadabra', tevens de opener van haar laatste album, klonk misschien nog wat al te voorzichtig. Maar het daarop volgende 'Loverman' kwam er meteen prima uit. En de sfeer die in die song zat werd vervolgens niet meer losgelaten. Met een uitgelezen set met songs van haar twee albums en ook een aantal fraaie nieuwe stukken bleek het publiek zich uitstekend te vermaken. De soulkant van McKelle begint steeds meer in haar zang door te klinken. Juist die soul en haar kraak als ze wat steviger aanzet, maken McKelle een ware aanvulling binnen de jazz. Niet raar dus dat Blue Note besloten heeft haar tweede album nu echt over de gehele wereld uit te gaan zetten.

McKelle zal voor de zomer ook in Nederland terugkomen voor optredens.

Dit artikel verscheen eerder op NU.nl

(Dick Hovenga, 19.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.