Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Muzikale orkaan raast door Wilhelmina
Go'Head: Siem Nozza, maandag 2 februari 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Kort maar heftig was de orkaan die de Eindhovense bassist Siem Nozza met een gelegenheidsformatie door café Wilhelmina liet razen, op uitnodiging van Stichting Jazzpower. Met drummer Rik van Iersel vormde hij een stuiterend, hortend en botsend tandem, dat onstuitbaar voortjoeg tussen momenten van geladen kalmte. Dit was een perfecte basis voor muziek waarin hun spel beurtelings werd ingekleurd en opgezweept met keyboard, elektronica en saxofoon.

Nozza en Van Iersel fungeerden duidelijk als kern van het kwintet dat Go'Head opende, een serie waarin Jazzpower muzikanten uit de regio voor het voetlicht wil halen. De twee oriënteerden zich op elkaar, hielden steeds oogcontact, konden het ook niet laten om elkaar met plotselinge invallen te ontregelen. Heen en weer springend tussen funk en rock belandden ze vaak in een opwindende muzikale vrijstaat.

De kleur in de muziek kwam echter grotendeels van Arie van Ringelrooy. Op zijn Fender Rhodes speelde hij zwevende, bedwelmende akkoorden die herinnerden aan de psychedelische klanken waarmee Pink Floyd en Soft Machine eind jaren zestig furore maakten. Met een laptop, een joystick en een batterij aan knoppen voegde Younes Riad daar schurende en schrapende klanken aan toe. Soms leek het of de muziek getroffen werd door een zandstorm, dan weer door een heftig ritselende en knagende zwerm sprinkhanen.

Het was saxofonist en dichter Ted Milton die de storm aanwakkerde tot een orkaan. Zijn kortstondige optreden had nog het meeste weg van een dronken oude oom die tijdens een familiefeestje obscene taal uitbraakt in de microfoon en met geen mogelijkheid weg te krijgen is. Maar zodra hij zijn altsax aan de mond zette, bleek zijn beheersing in wilde, springerige notenreeksen, allemaal even helder gearticuleerd. Zo kende Go'Head een veelbelovend begin, waar een groot publiek op afgekomen was.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 7.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.