Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
John Abercrombie & John Ruocco - 'Topics' (Challenge Records, 2008)
Opname: 2007

Topgitarist John Abercrombie heeft in zijn bijna 40-jarige carrière bijna alle uithoeken van de jazz verkend. Zijn handelsmerk is echter altijd herkenbaar gebleven: een heldere toon en een neiging de rand tussen mainstream en free te onderzoeken.

Wat hem ook kenmerkt is het vermogen interessante ensembles te vormen. Abercrombie heeft samengewerkt met saxofoongod Michael Brecker, maar ook met trompettist Enrico Rava en speelt tegenwoordig in een kwartet met violist Mark Feldman en drummer Joey Barron. In 2006 speelde hij samen met John Ruocco, docent saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium, die zich tot (bas)klarinet beperkte. 'Topics', uitgebracht in 2008, is hiervan het resultaat.

Dit album is een typische Abercrombie-ervaring: een beetje naar binnen gekeerd, maar toch lyrisch. Het programma bestaat uit eigen nummers en echte traditionals, zoals 'Embraceable You', 'I Hear A Rhapsody' en 'How Deep Is The Ocean'. De twee muzikanten, beiden virtuoos, dwarrelen om elkaar heen, voorzien elkaar van commentaar en luisteren zeer intens naar zichzelf en elkaar. De luisteraar wordt gedwongen hetzelfde te doen.

En luisteren loont, want de spanning is - ondanks het karige instrumentarium - meestal hoog. Af en toe doet de toon van Ruocco iets af aan de muziek; hij lijkt zich te hebben moeten inhouden en daardoor klinkt hij soms voos. Abercrombie klinkt op zijn beurt, in ieder geval op de opnamen, wat zacht. Hij is gedienstig; hoewel het soleren gelijktijdig gebeurt, is het Ruocco die de boventoon voert.

Toch zijn er aardig wat mooie momenten op dit album, dat zich ook na een paar luisterbeurten goed houdt. De twee muzikanten zijn erin geslaagd een opname af te leveren die ergens tussen kamerjazz en free hangt, zonder liefhebbers van de traditie tegen de haren in te strijken.

(Sybren Renema, 17.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.