Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Trygve Seim & Frode Haltli - 'Yeraz' (ECM, 2008)
Opname: 2007

De combinatie van saxofoon en accordeon is een weinig beproefd recept in de (jazz)muziek. Hoewel ze elkaar wel vaker tegenkomen binnen grotere bezettingen is een duet tussen deze twee instrumenten eerder een zeldzaamheid. De Noorse saxofonist Trygve Seim en zijn landgenoot, accordeonist Frode Haltli, kennen elkaar van in het tienkoppig ensemble van Seim waarvan in 2004 het album 'Sangam' verscheen. Na deze succesvolle samenwerking sloeg de muzikale vonk tussen de twee helemaal over en besloten ze om verder ook als duo op te treden. Dat leidde uiteindelijk tot de opname van een eerste album onder de titel 'Yeraz'.

Het duo put voor 'Yeraz' meer dan eens uit de Armeense muziek. Het titelnummer is een bekende traditional uit dat land en 'Bayaty' en 'Duduki' zijn twee stukken van de Armeense filosoof-componist George Ivanovitsj Gurdjieff. Deze laatste twee vormen het 'Praeludium' dat de plaat op een meesterlijke manier opent. Met de zoekende saxofoon en de lage drones van de accordeon lijkt het wel de aanhef van een Indische raga. Het stuk wordt pas helemaal meeslepend wanneer een melancholische volksmelodie het tweetal in zijn macht krijgt.

De muziek op 'Yeraz' wordt gekenmerkt door trage en niet-gecompliceerde melodieƫn. Met lang aangehouden tonen en akkoorden wordt een sfeer van uitgestrekte vrijheid opgeroepen. Hierbij maakt het duo van de stilte een volwaardige bondgenoot. Op 'Bhavana' beweegt Haltli zich op een verbazend stille manier tussen enkele noten die de luisteraar toch op het puntje van zijn stoel weten te houden. Af en toe gaat het er wat speelser aan toe, zoals op 'Fast Jazz', waar het duo zich van zijn meest dwarse kant laat zien. Deze momenten zijn zeldzaam, want voor de rest straalt deze plaat pure vrede en harmonie uit.

Het overbekende 'Redemption Song' van Bob Marley is een wat vreemde keuze van het Noorse duo. Terwijl de rest van de plaat in een geheimzinnige waas is gehuld wordt dit nummer redelijk oppervlakkig afgehaspeld. Op die manier wordt de sfeer die gedurende drie kwartier werd opgebouwd een beetje verstoord. Maar dat is snel vergeten wanneer de twee terug op toerental komen in de afsluitende stukken.

Ondanks een klein dipje is 'Yeraz' een geweldig boeiende plaat, die vooral tijdens de donkere herfst- en wintermaanden volledig tot zijn recht zal komen. Hopelijk inspireert dit geslaagde duet van saxofoon en accordeon ook andere muzikanten tot eenzelfde onderneming.

Deze recensie verscheen eerder in
Kwadratuur.be.

Meer horen?
Via de MySpace-pagina's van Trygve Seim en Frode Haltli kun je luisteren naar twee tracks van dit album. Op Seims site vind je het nummer Waits For Waltz, en op Haltli's site kun je luisteren naar Airamero.

(Joachim Ceulemans, 10.1.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.