Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Pitch White Storm - 'The View & The Tales' (Jazzshop Records, 2008)

Fluitist Jeroen Pek heeft voor zijn nieuwe band Pitch White Storm composities gebaseerd op verschillende verhalen aan elkaar geknoopt tot een lange stroom van zeventig minuten. Er zijn stukken over monniken, vikings, katharen, Musolini en Salvador Dali, maar wat mist is de echte spanning van het muzikale verhaal. Alle muziek op dit album doet ergens anders aan denken: aan new age, aan fusion à la Herbie Hancock, of aan de stroom van symfonische albums die in het kielzog van Pink Floyd uitkwamen. De jaren zeventig zijn alom aanwezig.

Dat wil niet zeggen dat er geen goede momenten zijn, maar door het gebrek aan samenhang en urgentie is het album een vrij lange zit geworden. Er zijn te weinig memorabele solo's en als conceptalbum is het geheel wat te onsamenhangend. Daardoor wordt op dit album de identiteit van de band maar zelden duidelijk. Dat is jammer, want het retro-element heeft zeker zijn charme en de muzikanten laten zien dat ze prima kunnen spelen. Toetsenist Stormvogel klinkt bijvoorbeeld op 'Avida Dollars' als een soort vrolijke Sun Ra en het nummer 'Looting Iona' is, met handjeklap, vrolijk fladderende fluit en stuwende baslijn, zeer aanstekelijk.

Iets meer van dat soort spel, en iets minder geconcipieer zou deze band ten goede komen. Op die manier ga je weer luisteren en daarmee volgt het denken vanzelf. Misschien blijkt dan het – overigens best geinige – lallerige gezang op de epiloog van het album ook niet nodig.

Bezetting: Jeroen Pek (fluiten), Stormvogel (Fender Rhodes, synthesizers, stem), David de Marez Oyens (elektrische contrabas, basgitaar), Onno Witte (drums, percussie, stem).

Meer horen?
Beoordeel het zelf via de
MySpace-pagina van Pitch White Storm en luister naar de tracks 'Avida Dollars', 'Monks And Vikings' en 'East West'.

(Sybren Renema, 15.1.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.