Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Niks aan de hand bij Gare Du Nord
zaterdag 24 januari 2009, Leidse Jazzweek, Holiday Inn, Leiden

De Nederlands/Belgische formatie Gare Du Nord opereert in het gebied dat in de jaren zeventig werd geannexeerd door de gesofisticeerde popgroep Steely Dan enerzijds en de elektrische Miles Davis vanaf de andere kant. Lounge jazz wordt het genre wel genoemd en niet zonder reden. De muziek van Gare Du Nord klinkt bedrieglijk eenvoudig, doch zit geraffineerd in elkaar. De ritmische groove is relaxed, maar heeft tevens iets dwingends. Er is kortom sprake van een zorgvuldig uitgekiend concept. Dat bleek ook al uit het artwork van Gare Du Nords album 'Sex ‘n’ Jazz', dat is vormgegeven door Marlies Dekkers.

Als om haar referentiepunten duidelijk te markeren, speelde de groep tijdens de Leidse Jazzweek 'Kind Of Cool' ("It's the birth of the cool, and you gotta be there") en '(Back Jack) Do It Again', een cover van de Steely Dan-hit uit 1972. De aanwezigheid van Jan van Duikeren op gestopte trompet droeg in niet geringe mate bij aan het coole gevoel.

Als we zouden moeten vaststellen of Gare Du Nord nu een jazzcombo is dan wel een popgroep – een niet bijster interessante kwestie, overigens – moeten we overwegen dat de muziek een weinig spontane indruk maakt. Alles lijkt minutieus vastgelegd; de muzikanten hebben relatief weinig bewegingsvrijheid. Toch eerder pop, dus?

Het blikveld van oprichters Barend 'Inca' Fransen en Ferdy 'Doc' Lancee is overigens aangenaam breed. Voor hun debuutalbum 'Excellounge' sampleden ze de stem van bluespionier Robert Johnson. De blues 'Sold My Soul' werd in de Holiday Inn aangekondigd als muziek die de pijn in je hart verwoordt. Waarop de band een onbekommerd huppelend wijsje inzette. Niks aan de hand. Dat kun je eigenlijk ook van de muziek van Gare Du Nord zeggen: die trein zit best comfortabel, maar gaat niet echt ergens heen.

(Eddy Determeyer, 28.1.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.