Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Succesvolle jazz-ontmoetingsplaats kan best zonder wereldmuziek
Dutch Jazz Meeting 2008, donderdag 11 t/m zaterdag 13 december 2008, Bimhuis, Amsterdam

Sinds 1998 organiseert de Dutch Jazz Connection de tweejaarlijkse Dutch Jazz Meeting. Het doel hiervan is de Nederlandse jazz te presenteren aan onder andere internationale jazzorganisatoren. In dat kader worden alle registers opengetrokken om de Nederlandse jazz optimaal te promoten. In één weekend zijn er korte podiumoptredens van - door een commissie geselecteerde - professionele groepen en is er een informatiemarkt waar musici/ensembles en genodigde organisatoren contacten leggen.

Op 11, 12 en 13 december jongstleden vond de zesde editie plaats in het Bimhuis in Amsterdam. Behalve een promotiefestival kan de Meeting ook gekenschetst worden als een party van de Nederlandse jazz. Naast de internationale genodigden was iedereen er. Het 'ons-kent-ons gehalte' was hoog. Geen wonder dat het Bimcafé veelvuldig - ook tijdens de mini-concertjes - werd gefrequenteerd. Zelfs door de massieve, geluidswerende deuren was het caférumoer tijdens de concerten hoorbaar.

De vraag doet zich dan ook voor of een dergelijke manifestatie – de bevordering van de Nederlandse jazz in den vreemde – tot gewenst resultaat leidt. Daar is onderzoek naar verricht. Vincent van der Velde concludeert in zijn onderzoek 'Resultaten en effecten Dutch Jazz Meeting 2005 & 2006' dat meer dan de helft van de buitenlandse organisatoren Nederlandse jazz programmeert. Een deel daarvan deed dat al vóór het ontstaan van de Dutch Jazz Meeting, een ander deel is dat gaan doen na een bezoek aan deze manifestatie. Niet alle musici/ensembles hebben baat bij deelname aan zo'n Meeting. Een groot deel geeft aan dat dit geen directe invloed heeft gehad op het aantal internationale concerten dat zij hebben gegeven. Wel blijkt dat het actief en regelmatig onderhouden van contacten een positieve uitwerking heeft. Voor musici/ensembles is het vergroten van hun netwerk van groot belang (dat lijkt mij overigens een open deur, waar geen onderzoek voor nodig was geweest). Over het geheel genomen zijn alle deelnemers positief over de Meeting.

Op de donderdag- en vrijdagavond was ik aanwezig bij de showcase van de Nederlandse ensembles, blij verrast door de kwalitatieve presentaties van het Starvinsky Orkestar, Michael Moore's Fragile Quartet (abrupt en onbenullig afgebroken door een BIM-technicus vanwege tijdsuitloop), Wolfert Brederode Quartet, Kaufmann/Gratkowski/DeJoode en een lekker hip en funky DASH. Daarentegen irriteerde ik me aan de wereldmuziekgroepen (meer world dan jazz) die de vrijdagavond domineerden: het Afrikaanse A Fula's Call, de Turkse muziek van Fidan, de balkan van Stricat (wel een goed ingespeeld feestelijk trio met een hoofdrol voor trompettist Gijs Levelt) en de salsa van Bernie's Lounge.

Mag het over twee jaar wat minder wereldmuziek zijn, want dat hoort toch meer thuis in het Tropenmuseum?

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van deze Dutch Jazz Meeting.

Meer weten?
Klik hier wanneer u meer wilt lezen over de resultaten van bovengenoemd onderzoek. Selecteer 'Downloads' in de linkerkolom en ga dan naar 'Resultaten en effecten Dutch Jazz Meeting 2005-2006'.

(Jacques Los, 24.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.