Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Masha Bijlsma Band – 'Whispers And Moans' (Lion Jazz, 2008)

Na een succesvolle tournee in 2007 - naar aanleiding van haar 15-jarig jubileum - dook zangeres Masha Bijlsma even later de studio in (Wuppertal, Duitsland) om de cd 'Whispers And Moans' op te nemen. Met haar vaste band – pianist Rob van den Broeck, bassist Henk de Ligt en drummer Dries Bijlsma, aangevuld met saxofonist Tony Lakatos en trombonist Bart van Lier – werd een album geproduceerd bestaande uit vooral ballads en medium-tempo nummers. Composities van onder anderen Mal Waldron, Milton Nascimento, Kate Bush, Joni Mitchell, Henk de Ligt en Rob van den Broeck getuigen van een interessant en gevarieerd repertoire.

Bijlsma is één van de weinige zangeressen die zelf zeer bekwaam teksten op bestaande of originele composities schrijft. Ook voor deze cd heeft zij teksten geleverd voor de composities van Henk de Ligt en Rob van den Broeck. Op dit album past het zeer volwassen, warme en volle stemgeluid van Bijlsma uitstekend; het geeft extra diepte aan zowel de teksten als de composities. De combinatie eigen teksten en eigenzinnige repertoirekeuze maakt dat zij een uniek jazz- en zangtalent is in de Nederlandse jazzwereld.

Tony Lakatos soleert ingetogen in de titelsong van de cd op de tenorsax. Zijn toon is warm en zijn notenkeus is gepast sober. Trombonist Bart van Lier speelt – met demper – een prachtige solo in 'If You Go' en swingt soepel in 'Song For Ella'. Joni Mitchells 'Both Sides Now' wordt zeer intens gezongen en uitgevoerd, met een prominente rol voor bassist Henk de Ligt. Gelukkig krijgt, good old pianist Rob van den Broeck veel ruimte toebedeeld om relaxed, helder en muzikaal te soleren, getuige onder meer Mal Waldrons 'Soul Eyes'. In 'Breathing' van Kate Bush wordt zeer gewaagd collectief geïmproviseerd door Lakatos en Van Lier. Zeer prijzenswaardig is het muzikale, stuwende, ingetogen drummen van – vader – Dries Bijlsma, wat er mede toe bijdraagt dat 'Whisper And Moans' een prachtig album is vol intieme, intense songs. Luistermuziek van de eerste orde.

Meer horen?
Op hun
MySpace-pagina kun je muziek beluisteren van de Masha Bijlsma Band.

Labels:

(Jacques Los, 5.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.