Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tedere jazz, Stravinsky en veel boventonen
Larry Coryell, woensdag 17 december 2008, Bimhuis, Amsterdam

Larry Coryell geldt als één van de grondleggers van de fusion. Met bijna vier decennia podiumervaring staat er een gitaarlegende in het Bimhuis. Het is hem niet af te zien, want Coryell maakt een zeer bescheiden indruk wanneer hij in een tweedelig beige pak het podium betreedt en er eens rustig voor gaat zitten.

Het is een verademing om Coryell solo te zien spelen: deze setting liet alle ruimte voor improvisatie, details en het benutten van de mogelijkheden van zijn instrument. De techniek van Coryell is fabuleus: één van de dingen die Coryell onderscheidt van anderen is het oprekken van het harmonisch bereik van de gitaar door ter plekke bassnaren lager stemmen en boventonen te spelen middels extended techniques.

Het mooie is dat die noten allemaal perfect binnen de composities pasten en dus een doel hadden. Het model gitaar dat Coryell bespeelde, leende zich daar perfect voor en het prachtige 'bellerige' geluid was ook nog eens perfect uitversterkt (en dit is geen gemakkelijke opgave voor dergelijke gitaren). Wat het optreden afmaakte, is de grote harmonische kennis en hoeveelheid podiumervaring waarmee Coryell speelde. In zijn spel klonk geen enkele aarzeling of overbodige informatie. Vooral dat laatste is een unicum onder gitaristen.

"I'd rather not speak so much, the music speaks for itself," verontschuldigde Coryell zich aan het begin van het concert. Hij beperkte de interactie vaak met het afkondigen van het gespeelde materiaal. Tweemaal speelde hij een stuk van Duke Ellingon, maar ook was er een flard van Stravinsky's 'Sacre' te horen, dat naadloos overliep in een stuk jazz-improvisatie. Aan het begin van de avond was het spel enigszins bluesy, gespeeld in een dwingende vierkwartsmaat en harde plectrumaanslagen, maar later op de avond klonk er teder gespeelde jazz, waar alles aan klopte. Coryell mag dan geen prominente plaats hebben in het gitaristencanon, het optreden in het Bimhuis liet zien hoe onterecht dat is.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Eric van Rees, 29.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.