Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frank Wingold excelleert in veelbelovend kwartet
Miguel Martinez-Johan Plomp Kwartet, dinsdag 16 december 2008, De Smederij, Groningen

Dit wordt een heel leuk bandje, voor zover het dat nog niet is. Vier krachtige persoonlijkheden en een frontlijn waar je u tegen zegt. Vrijwel uitsluitend eigen werk speelt het vierspan. Nu gebeurt dat wel vaker, en niet zelden blijkt dan maar weer eens dat muziek maken en componeren twee heel verschillende disciplines zijn. Maar voor een melodieuze ballad als 'Grey Eminence' hadden grijze eminenties als Alec Wilder of Tom Adair zich niet hoeven schamen. Hier bewees gitarist Frank Wingold zijn kwaliteiten als begeleider; onder de bassolo van Johan Plomp plaatste hij orkestrale, doch fluisterzachte akkoorden. Gebeurt tegenwoordig veel te weinig, jongelui: solisten die ondersteund worden door welgeplaatste akkoordjes van de rest van de band (mij persoonlijk lijkt het overigens vreselijk om op het podium staan terwijl je niks te doen hebt en met goed fatsoen niet eens uit je neus kunt eten).

Wingold maakte in De Smederij (al twintig jaar elke dinsdag sessies, projecten en bands!) de meeste indruk. Hij kiest zijn noten en de vorm ervan met zorg, kneedt indrukwekkende brokken geluid wanneer dat functioneel is, gebruikt grote intervallen, kan sneller spelen dan welke gesmeerde bliksem ook en gaat door tot waar de lucht ijler wordt. Hij vertelt verhalen. Niet over de kat die diarree heeft of over twee verschillende sokken – al zou hij daar vermoedelijk heel prima over kunnen vertellen. Het zijn eerder abstracte reizen waar hij je voor uitnodigt. Soms hoor je aan zijn sound of zijn attack dat Wes Montgomery een bron voor hem is geweest, maar ongetwijfeld stonden er meer gitaar(cory)feeën aan zijn wiegje.

Wanneer we het over composities hebben, mag 'Klaagzang' niet ontbreken. Dit stuk van saxofonist Miguel Martinez lijkt met zijn lange lijnen en zijn schaamteloze lyriek een hommage aan componist/saxofonist Ornette Coleman, bij wie Martinez niet lang geleden op visite was. Om de harmologica uitgelegd te krijgen, vanzelfsprekend. Enfin, als het maar werkt.

"Dit is het beste wat ik hier ooit heb gehoord", sprak een ademloze bezoeker. Dat kan ik beamen, al is het alleen maar omdat ik zo'n slecht geheugen heb. Maar goed, tot 6 januari, wanneer het Dutch Palladium Orchestra in De Smederij staat, concentreren we ons op de oliebollen, terwijl we via Youtube of Hyves kijken naar de registratie die Vidimah van het Martinez-Plomp Kwartet heeft gemaakt.

(Eddy Determeyer, 27.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.