Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frank Vaganée workshopleider en solist bij Sonic Blast Big Band
zondag 26 oktober 2008, Plein 5, Deurne

Sonic Blast Big Band mag worden gerekend tot een van de beste amateurbigbands van Nederland, met de nadruk op amateur. Al verschillende keren presteerden zij bovenmatig op grote bigband-competities, waaraan ook bands deelnamen met een mix van amateurs en professionals. In 2003 en 2004 legde dit orkest achtereenvolgens beslag op de eerste en tweede plaats op het Nationaal Big Band Concours in Hoofdorp. En in 2007 en 2008 wonnen zij de tweede plaats op de Dutch Big Band Contest in Enschede. Muzikaal leider is Richard Beeren en co-leader is Roel Penterman. De kwaliteiten van leiding en leden, die gepaard gaat met inzet en goede saamhorigheid, betalen zich uit in gepassioneerd en welluidend samenspel.

Sonic Blast heeft ambitie, getuige het feit dat men zich eenmaal per jaar een weekend lang terugtrekt om zich onder deskundige leiding verder en specifieker te bekwamen. Zo gingen Ruud Breuls, Peter Guidi en Martijn Sohier Frank Vaganée al voor. Hij was het die in het weekend van 25 oktober een workshop verzorgde. Op de slotdag van de workshop gaf hij als gastsolist met het orkest een concert in Deurne. Het gespeelde repertoire was zeker niet doorsnee en bepaald niet eenvoudig, met stukken van onder anderen Oliver Nelson, Paul Ferguson, Strazzeri/Pronk, Jasper Blom/Johan Plomp en - vanzelfsprekend - Frank Vaganée.

Opvallend was het verzorgde ensemblespel, waarbij ook de vaak veronachtzaamde dynamiek zorgde voor toegevoegde waarde. Solisten kregen van het orkest de juiste bedding als extra stimulans. In het eigentijdse 'Movin’ On', een tricky en lastig stuk, werd maatwerk afgeleverd. Hier blonk in het bijzonder de zeer homogene saxsectie uit. Stemming en onderlinge balans stonden helemaal op punt en de hand van Penterman was hier hoorbaar. Vaganée en trompettist Paul van Rooy bliezen pakkende solo's, waarin drummer Cees van Rooden relevante accenten plaatste.

Ook de trombonesectie verdiende lof. Deze was mooi in balans, fraai van kleuring en technisch accuraat in Gordon Goodwins 'Count Bubba', met uitstekend solowerk van Penterman en Vaganée, beiden op altsaxofoon. De ritmesectie - met naast Van Rooden Henk Colen op piano en Han Verberne op bas - stelde niet teleur, al had de afstelling van snaredrum en toms wel wat kleurrijker gemogen. High-blower Mike Giezen zocht het overtuigend hogerop in 'The Deep' van componist Jasper Blom.

Hetzelfde niveau werd doorgetrokken in de pittig geschreven Vaganée-original 'The Blues Goose'. Voor deze bekende compositie was door diens Brussels Jazz Orchestra al de norm gezet. Sonic Blasts moed werd hier beloond. Het orkest speelde akoestisch en dan zijn 'grote oren' een absoluut vereiste. Dat was voor de trompetsectie hier niet altijd het geval. Deze sectie heeft beslist meer in zijn mars, maar vereist intensieve exploitatie. In 'Langourous Ballad', een juweeltje van Vaganées hand, werden de bell notes aan het begin door het orkest niet goed uitgevoerd en ontbeerde de trompetsectie een juiste stemming.

Maar Vaganées solo met zijn kristalheldere toon en aangename verteltrant, waaronder de band met grote precisie en goed in balans uitgestrekte akkoorden legde, maakte weer veel goed. Het concert werd besloten met 'The Hopper', een compositie van de workshopleider en gastspeler Vaganée. Voor een bigband met louter amateurs wel wat hoog gegrepen, maar wel een uitdaging die getuigde van lef.

Klik hier voor een fotoverslag.

Meer weten?
 • De website van Sonic Blast Big Band.

  (Cees van de Ven, 11.12.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.