Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een handjevol Hammond-gruis
Mona Lisa Overdrive, vrijdag 12 december 2008, Club Bazart, Den Haag

Na een eerste nummer in de Haagse Club Bazart maakte bassist en bandleider Stefan Lievestro het droeve nieuws bekend: wegens auteursrechtelijke problemen zal Mona Lisa Overdrive haar naam veranderen. Vanaf de tweede cd, die in januari opgenomen wordt, zal de band Mona Lisa Supersize heten. Een minder mooie naam, die even wennen is. Mona Lisa Overdrive bekt nou eenmaal lekkerder.

Gelukkig was dit de enige 'smet' op de avond, want de band was goed in vorm. Naast Lievestro bestaat deze uit Jesse van Ruller (gitaar), Hans van Oosterhout (drums) en de nieuwste Hammond-god van het land: Arno Krijger. Deze haalde alles uit zijn orgel en zorgde voor een groove zo gruizig als zelfs Medeski, Martin & Wood - de godfathers van de nieuwe generatie orgelbands - hem zelden maken. Met de beukende bas en sleurende drums leek de muziek bij vlagen zelfs op stonerrock.

Alleen Van Ruller viel af en toe wat weg in het geweld. Al tijdens de soundcheck worstelde hij met een technicus die duidelijk niet gewend is dit soort muziek te versterken. Maar als hij er bovenuit kwam, speelde hij meesterlijke slierten staccato noten. Bovendien ging hij dan vernuftig de dialoog aan met Krijger, door allerlei effecten toe te passen die het onmogelijk maakten te onderscheiden waar de gitaar ophield en het orgel begon. Ook Van Oosterhout kreeg de vrijheid om los te gaan. Hij speelde dan weer slepend, dan weer stuwend, en zijn solo tijdens 'Gerommel In De Polder' was indrukwekkend.

Het was duidelijk te zien dat de muzikanten plezier hadden in hun samenspel, en dat is belangrijk voor een band als deze, die geworteld is in het eindeloze jammen. De volgende cd zal hopelijk net zo geïnspireerd zijn als de liveoptredens. Dat de naam veranderd moet worden is jammer. Nu neemt Ibrahim Electric de fakkel over als band met de coolste naam in Hammondland.

(Sybren Renema, 17.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.