Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bart Defoort - 'Sharing Stories On Our Journey' (W.E.R.F., 2008)

De Belgische tenorsaxofonist Bart Defoort heeft met zijn nieuwe album een aangename luisterplaat afgeleverd. Er is maar weinig spierballenvertoon, maar de muziek blijft boeien. Dat komt doordat de frontline van Defoort en medetenorist Emanuele Cisi prachtig harmonieert. Dit samenspel blijft iets vreugdevols om naar te luisteren.

Defoort heeft zich laten inspireren door de standards en ballads van weleer en zegt zelf een muzikant te zijn die dichter bij Bach en Debussy staat dan bij de avant-gardistische componisten van de twintigste eeuw. Dat is goed te horen, want iets van de gemoedelijke, licht melancholische 'Lush Life'-sfeer op dit album ademt de harmonie van ouderwets vakwerk.

En daar komt nog een fijne dosis modaliteit en post-bop bovenop. Deze genres zijn voor veel jazzliefhebbers inmiddels ofwel de enige vorm van jazz, ofwel ouderwetse hap. Dit album is een mooi voorbeeld van het feit dat iedereen er naast zit; het is nog steeds mogelijk een album in die stijl te maken zonder Johnny Griffin, Hank Mobley, Sonny Rollins of de vroege John Coltrane te plagiƫren. Kwaliteit zit dan meer in de details. En dat betekent dat er meerdere luistersessies nodig zijn voordat dit album helemaal verteerd is. Dat mag echter geen straf heten, want deze cd is het resultaat van muzikanten die veel te delen hebben en dat gul doen.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Bart Defoort kun je luisteren naar vier tracks van deze cd: 'Home', 'Alma La Diva', 'Easy Living' en 'Keys To The Kingdom'.

Labels:

(Sybren Renema, 23.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.