Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Swingen in vijfkwart: Part 1
Pierre Courbois 5/4 Sextet, zaterdag 1 november 2008, SJU Jazzpodium, Utrecht

Boy Edgar Prijs-winnaar Pierre Courbois is op 19 oktober gestart met een uitgebreide tournee langs de Nederlandse jazz- en aanverwante podia. Op 1 november stond zijn Vijfkwarts Sextet in het SJU Jazzpodium. Een formatie waarin twee generaties prominente en sublieme musici in een niet al te gebruikelijke maatsoort (5/4) swingende jazzmuziek produceren. De ene generatie (de ritmesectie) bestaat uit oudgedienden pianist Willem Kühne, bassist Nico Langenhuijzen (beiden wonnen in 1973 met het trio Ohm het concours tijdens het Laren Jazzfestival) en drummer Courbois. De andere generatie is de frontlinie (de blazers) bestaande uit de relatief jonge honden tenor- en sopraansaxofonist Jasper Blom, trombonist Ilja Reingoud en trompettist Toon de Gouw.

Blom, die op een relaxte en humoristische wijze de nummers aankondigde (waar kom je dat nog tegen op de jazzpodia?) raadde het meetellen met de 5/4 maat ten zeerste af. Het is ingewikkeld en frustreert het luisteren naar de muziek. Relevant is het inderdaad niet, want met het tellen zat het wel goed. De vreemde maatsoort was voor het ensemble geen enkel beletsel de composities soepel, vloeiend en gemakkelijk uit te voeren.

Het repertoire – geschreven door Courbois en voor een deel verschenen op de cd 'Révocation' (live opgenomen op 16 juni 2005 in het Amsterdamse Bimhuis) was erg origineel en gevarieerd, en inspireerde de musici inhoudelijk en interessant te soleren. Daaraan droeg bij de voortreffelijk stuwende begeleiding van de ritmesectie, inclusief de alerte en pittige drumfills en groove van leider Courbois.

De blazers soleerden zeer enthousiast; Jasper Blom, inmiddels een groot saxofoontalent met een prachtige heldere toon en verrassend moderne improvisatie met reminiscenties aan Coltrane's Miles Davis-periode, de technisch immer imponerende Ilja Reingoud en de relaxed puntig spelende trompettist Toon de Gouw. Pierre Courbois, één van de nestors van het moderne Nederlandse drummen, kan niet anders dan blij en trots zijn op zo'n eigen ensemble. Het ensemble combineert vakmanschap met enthousiaste, originele, eigenzinnige en hedendaagse harmonieuze improvisaties.

In een overdonderende drumsolo in het laatste nummer voor de pauze bewees Courbois eens te meer dat hij tot Nederlands beste en muzikaalste drummers behoort. Een prijswinnaar van groot allure en een 65-plusser die nog veel concerten moet worden gegund.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 23.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.