Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Stefan Bracaval - 'Insight Inside' (Prova Records, 2008)

De titel van Stefan Bracavals album, 'Insight Inside', is goed gekozen. Het album bestaat voor een groot deel uit kalme melodieën vol rust en introspectie, afgewisseld met een aantal sprankelende, snellere stukken.

Openingsnummer 'Folkdance' is zo'n stuk. Na een korte, flamenco-achtige aanzet op de akoestische gitaar van Hendrik Braeckman, zet Bracaval in met een lange, vrolijke solo op de dwarsfluit. Hierop volgt een aangename, atmosferisch aandoende bijdrage van Braeckman, overgedubd, op elektrische gitaar. Vervolgens rondt Bracaval het nummer af.

Het melancholieke 'Arcadie' kenmerkt de andere kant van Bracaval. Dit is een rustige melodie met ruimte voor bassist Werner Lauscher. Zijn contrabas combineert schitterend met de klank van Bracavals basfluit. Dit instrument, dat in de jazz relatief weinig voorkomt, past in de sfeer die Bracaval neerzet; die van rust en de late avond.

'Tengo Un Tango' is een vrolijke tango met een aangename dynamiek; kalmte en het subtiele thema worden afgewisseld met solo's van Bracaval en Braeckman, die elkaar goed aanvullen. Ook laat het de Spaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden goed horen, die op dit album volop aanwezig zijn.

Wat dit album echter het meest typeert, is het instrumentarium. Dat is niet heel gangbaar, maar past zeer goed: een helder gitaargeluid en een soms zwoele (bas)fluit met contrabas en drums in dit repertoire maken deze cd net een beetje anders. Soms, zoals in 'La Noche', is het arrangement van de muziek net iets te overdacht. Dan krijgt de muziek iets zweverigs.

Desalniettemin is 'Insight Inside' een prima album, dat zeker voor de liefhebbers van de fluit of jazz met een Latin-randje iets te bieden heeft.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Stefan Bracaval kun je luisteren naar vijf nummers van deze cd: 'Folkdance', 'Arcadie', 'Tengo Un Tango', 'Children’s Game' en 'River Man'.

(Sybren Renema, 13.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.