Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sanborn blaast stoom af
maandag 3 november 2008, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Een club leent zich goed voor ballads, had saxofonist David Sanborn van tevoren gezegd. Maar het was vooral van belang om in te spelen op de stemming van het publiek. Er kwam weinig van ballads terecht in een afgeladen Wilhelmina, waar Sanborn op het programma stond van Jazzpower. Van het begin af was de sfeer in de zaal uitgelaten. De vijf muzikanten voeren op de toppen van die energie en bliezen twee uur lang stoom af.

De muziek die Sanborn met zijn band speelde, greep terug op stromingen uit de jaren zeventig als jazzrock en funk. Drummer Gene Lake en bassist Richard Patterson hielden het ritme strak en dansbaar. Als de zaal groter was geweest hadden de muzikanten uit kunnen kijken over een uitbundig swingende massa. Wat de mensen niet konden uiten in bewegingen, deden ze in applaus en gejoel. De band betaalde in gelijke munt terug. Sanborn speelde als een bezetene. Soms daalde hij af naar de lagere regionen van zijn altsax, maar meestal zocht hij het in hoge snelle noten. In die voortrazende melodieën wist hij zichzelf nog genoeg ruimte te geven om naar tonen toe te glijden.

Ook de leden van zijn band mochten zich uitleven in solo's. Met name Gene Lake en toetsenist Ricky Peterson kregen volop gelegenheid om vindingrijkheid en virtuositeit tentoon te spreiden. Peterson, die de muziek met zijn synthesizer voorzag van een vet knorrende ondergrond, overtuigde ook als zanger in de langzame blues 'I Got News For You' van Ray Charles. Het plezier spatte van het podium af, en kwam even zo hard weer terug.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 16.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.