Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mischa van der Wekken - 'Momentum' (eigen beheer, 2008)
Opname: 2007-2008

Tenorsaxofonist Mischa van der Wekken lijkt voor zijn debuut een groot voorbeeld te hebben gehad: Wayne Shorter rond zijn Jazz Messengers-tijd. Het mag dan ook niet verbazend genoemd worden dat er op dit debuutalbum, 'Momentum' genaamd, een versie van Shorters 'This Is For Albert' staat. De samenstelling van zijn band lijkt ook op die van de Messengers: sax, trombone, trompet, bas, piano en drums. Hoewel dit een veelvoorkomende samenstelling is, is het zelden zo duidelijke hardbop in de stijl van de band waar Shorter zijn sporen verdiende.

'Momentum' opent dan ook, geheel in stijl, met 'Tell Me More', een echt bopnummer, en daardoor ook een beetje obligaat. Té vaak spelen prima muzikanten dit soort muziek en dat is jammer, want er is zoveel meer. Zoals 'Spiaggia', door Van der Wekken op sopraan gespeeld. Om de analogie vol te houden; dit nummer kan nog het beste worden vergeleken met Shorters recente plaat 'Alégria'. Net als op dat album is de muziek hier ruimtelijk, zoals de titel suggereert, maar ook complexer en zoekender. Het is kortom veel spannender.

Ook 'Traveling Night' en 'Momentum' verheffen zich boven de standaard bop-kloon. Ze bevatten meer dynamiek en vrijheid, en laten zien dat Van der Wekken het in zich heeft om boeiend te soleren of slim te schrijven. Ook de bijdrage van Eric Vloeimans doet hem duidelijk goed; de dialoog tussen beide muzikanten op 'Traveling Night' is een van de spannendste momenten op het album.

Een ander bewijs voor Van der Wekkens potentieel is zijn driedelige 'Suite Parisienne' voor saxofoonkwartet. Helaas duurt de hele suite nog geen zes minuten, wat te kort is om alle ideeën die in de muziek zitten uit te bouwen. En daarmee is de essentie van het probleem blootgelegd: Van der Wekken is een prima saxofonist, maar heeft, anders dan de liner notes beweren, zijn stem nog niet helemaal gevonden. Hij moet nog een aantal keuzes maken voordat hij de belofte die dit album in zich draagt, inlost.

Bezetting: Mischa van der Wekken (tenor- en sopraansax), Eric Vloeimans (trompet), Michael Rörby (trombone), Nicola Andrioli (piano), Manolo Cabras (bas), Jasper van Hulten (drums), Michiel van Dijk (sopraansax), Werner Janssen (altsax), Sebastian Ohm (baritonsax).

Meer horen?
Op de
website van Mischa van der Wekken kun je luisteren naar vier nummers van deze cd: 'Tell Me More', 'Traveling Zagzagel', 'Change Of Plans' en 'Melquíades'.

(Sybren Renema, 26.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.