Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Masada – 'Sanhedrin' (Tzadik, 2005) 2 CD
Opname: 1994-1997


De verpakking van dit product vertoont veel gelijkenis met de cd-boxen van verzameld werk van Miles Davis uit de jaren zeventig: oftewel een luxueuze verzamelbox met boekwerk. Mooi? Zeker. Het goede nieuws is dat deze twee cd's met outtakes van het sterrenkwartet Masada een mooie dwarsdoorsnede bieden van alle studiosessies tussen 1994 en 1997. Voor wie niet bekend is met de tien studio-cd's van Masada, is dit een mooie samenvatting.

Waar in de studio plek is voor nuance en detail, ontwikkelde Masada zich op het podium tot een luide karikatuur van zichzelf, waarbij snelheid en volume belangrijker werden dan melodie. Dat is jammer, maar dat was in het begin dus een heel ander verhaal. In de studio was volop gelegenheid voor experiment, en met name John Zorn en Dave Douglas vinden elkaar in meerstemmige klezmer-melodieën, zoals prachtig geïllustreerd in de klassieker 'Abidan'.

Ingetogen, melancholieke stukken worden afgewisseld met chaotische, hardere stukken. Door het ontbreken van een piano ligt de structuur van de composities open, en kan er eindeloos gevarieerd worden op een thema, naar het concept van Ornette Coleman. Je hoort hoe composities vorm krijgen en hoe er gezocht wordt naar muzikale oplossingen. Een sterrenkwartet in wording dus.

(Eric van Rees, 3.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.