Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lyrische kamerjazz door internationaal kwartet
Wolfert Brederode Quartet, zaterdag 22 november 2008, SJU Jazzpodium, Utrecht

Pianist Wolfert Brederode, die zowel klassiek als jazz heeft gestudeerd op het Haags Conservatorium, verloochent die eerste invloed niet, zowel in zijn pianospel als in zijn composities. Omringd door internationale jonge voortreffelijke muzikanten (Claudio Puntin op klarinetten, bassist Gulli Gudmunsson en slagwerker Samuel Rohrer) heeft hij het al zo ver gebracht dat het zeer respectabele en belangwekkende label ECM een cd van zijn kwartet heeft uitgebracht. Het label dat bekend staat om zijn nogal klassiek en melodieus geörienteerde stal van contemporaine jazzmusici - zoals Trygve Seim, Jan Garbarek (zelfs met het Hilliard Ensemble), Keith Jarrett, Charles Lloyd, Marilyn Crispell, Manu Katché, Thomas Stanko, Joe Maneri, Louis Sclavis, John Surman - schroomde niet het jonge talent te contracteren voor het uitbrengen van de cd 'Currents'.

Tijdens dit concert werd een groot aantal nummers van dat album ten gehore gebracht. In de geest van de klassieke ensemble-uitvoering werd met een hoge graad van concentratie het repertoire uitgevoerd. Op een enkel nummer na waren het samenspel en de collectieve contrapuntische improvisaties van Brederode en Puntin prominenter dan de individuele solo's. Maar als er dan eenmaal sprake was van ruimte voor solo's, dan werd er ook stevig uitgepakt.

Brederode speelt pittig en puntig. De single notes van zijn rechterhand klinken glashelder. Hij improviseert virtuoos, met invloeden uit de romantische klassieke muziek en zelfs de minimal music. Wat de jazz betreft, is hij nogal geïnspireerd door de lichtvoetige en sprankelende lange improvisatielijnen van Keith Jarrett. Bredero is een pianist van grote klasse en een exponent van de melodieuze kamerjazz.

Ook Claudio Puntin heeft - naast de jazz - veel affiniteit met de klassieke muziek, in het bijzonder de hedendaags gecomponeerde muziek. Hij speelde ondermeer met het befaamde Duitse Ensemble Modern, het Ensemble für neue Musik Zürich en het Gerdur Gunnarsdottir String Quartet. Daarnaast was hij ook te vinden in bijvoorbeeld de bigbands van de WDR en NDR, het King Of Swing Orchestra (Benny Goodman), in Lucas Niggli's Zoom en in Fred Frith's Tense Serenity. Zowel qua toonvorming als techniek is hij een meester op de klarinet en basklarinet. De instrumentatie van piano en klarinet matcht goed, gelet op de gevoelvolle kamerjazz van dit kwartet.

Lyrische, melodieuze muziek, adequaat ondersteund door een zeer muzikaal ritme tandem, met een vette knipoog naar de klassieke muziek is een relevant genre in het brede spectrum van de jazzmuziek. Wolfert Brederode en zijn kwartet verdienen dan ook een tweede release op het wereldlabel ECM.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 30.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.