Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Juul Anthonissen overleden

In het Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef in het Belgische Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) is op 31 oktober Juul Anthonissen (77) overleden. Anthonissen was achtereenvolgens directeur van de Dienst Film, Muziek en Dans bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en directeur van de Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten van Heist-op-den-Berg.

Hij was vooral bekend als jazzspecialist. Meer dan een halve eeuw lang was hij in diverse gedaanten in de jazzwereld actief: als journalist/publicist (onder meer voor de krant De Standaard van 1965 tot 1996), als radiomaker (voor de toenmalige Radio 1, 2 en 3), als docent (aan de Conservatoria van Brussel en Gent en in talloze Vlaamse cultuurcentra), als programmator (onder andere van Jazz Bilzen van 1966 tot 1973), enzovoorts. Van 1999 tot 2001 gaf hij een eigen jazztijdschrift uit: Juul's Halo.

In 1955 stichtte hij de Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg, waar tot op heden vele groten uit de jazzwereld aantraden, zoals Charles Mingus, Keith Jarrett, Bill Evans, Chet Baker, Sun Ra, Dexter Gordon, Jackie McLean, Clark Terry en Toots Thielemans. Juul Anthonissen werd verschillende malen onderscheiden, onder meer met de Heistse Cultuurprijs in 1996 en met de internationale Blue Bird Award in het Duitse Weinheim in 2001.

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 8 november om 11.30 uur in de Sint-Lambertuskerk te Heist-op-den-Berg.

(Jacques Los, 3.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.