Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Intiem muzikaal feestje
Fraanje Duo's, zaterdag 25 oktober 2008, Livestock Festival, Paradox, Tilburg

Zaterdag 25 oktober was het genieten geblazen met een gedeelte van het Livestockfestival in het Tilburgse muziekpodium Paradox. De in Amsterdam woonachtige pianist Harmen Fraanje daalde weer even neer op zijn vertrouwde nest Paradox. Hij speelde twee sets. Een met de uit Kameroen afkomstige en in Rotterdam studerende zangeres Ntjamrosie, een tweede met toptrompettist Eric Vloeimans.

Ntjamrosie is een rising star. Ze zingt in verschillende talen, beheerst verschillende muzikale achtergronden: Afrikaanse, maar ook Zuid-Amerikaanse. In de eerste set vertolkte ze met Fraanje originele bestaande composities, die waren gearrangeerd en een andere titel hadden gekregen. Ze karakteriseerde zich door een rijke traditionele achtergrond. Een heel authentiek geheel. Knap om dat live te vertolken! Zowel Fraanje als Njtamrosie namen een solostuk voor hun rekening. Fraanje imponeerde met een expressief stuk met klassieke invloeden. Sommige passages deden me denken aan Bach en Debyssy, prachtig! Ntjamrosie zong een solo die de het voltallige aanwezige publiek deed verstillen.

Beide sets waren van een hoog muzikaal niveau. Waar in de eerste set fijnzinnig en met veel gevoel voor finesse werd gemusiceerd door een goede match van de warme stem van Ntjamrosie met het spel van Fraanje, ging het in de tweede set naast ingetogen ook voluit met Vloeimans. Tjonge, wat een spel van beide heren! Fraanje en Vloeimans waren net terug uit de VS, waar ze toerden met Vloeimans' band Fugimundi, waarin ook gitarist Anton Goudsmit speelt. De twee gunden elkaar de ruimte en kwamen om in termen van Maslov te spreken tot een niveau wat aan zelfactualisatie deed grenzen. Grote instrumentbeheersing, maar altijd in dienst van de muziek. Solo's vol overgave. De composities in de tweede set waren van eigen hand, met voldoende ruimte om te improviseren. En dat gebeurde met veel inventiviteit en creativiteit. Goed te horen was dat Fraanje en Vloeimans elkaar muzikaal van haver tot gort kennen en aanvoelen.

Een bijzonder geslaagde avond, een intiem muzikaal feestje in het sfeervolle Paradox, een podium wat zich bij uitstek leent voor deze intieme muziek. Gezien het enthousiasme en de goede sfeer tijdens deze avond denk ik dat het publiek het met me eens zal zijn...

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Koen Scherer, 20.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.