Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
All Stars niet uit op avontuur
Dizzy Gillespie All Stars & Roy Hargrove Quintet, woensdag 12 november 2008, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

Jazz kan een enerverende stijl zijn, waarin muzikanten op het scherp van de snede soleren en zo het publiek op het puntje van hun stoel zetten. De twee bands die met trompettist Roy Hargrove als bindende factor in het Eindhovense Muziekcentrum optraden, namen genoegen met plichtmatig applaus als antwoord op plichtmatige solo's. Van de Dizzy Gillespie All Stars zou je verwachten dat ze de vijftien jaar geleden overleden bandleider zouden eren met een spetterend optreden. Het gebrek aan verbeeldingskracht waarmee ze speelden stond haaks op de staande ovatie die ze mochten ontvangen.

Het leek of zowel het Roy Hargrove Quintet als de All Stars de intro van elk nummer binnen de kortste keren achter zich wilden hebben. Nog geen minuut verwijlden ze daar, en dan was het de ene solo na de andere. Technisch goed gespeeld, daar niet van. Maar al snel kreeg ik de stellige indruk dat al die snelle nootjes weinig meer waren dan een trucje. Een muzikaal tijdrekken dat onderhand al zo'n veertig jaar meegaat: de muziek klonk alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kon je eraan vergapen; ontroeren of verrassen deed het niet. Hargrove liet zich kennen als een vaardige trompettist, maar hij speelde zonder enige nuance - alles op dezelfde snelheid en hetzelfde volume.

De Dizzy Gillespie All Stars (met TM achter de naam - er zou eens iemand mee op de loop gaan) gebruikten de associatie met de overleden muzikant als grote publiekstrekker. Dat was met een halfvolle zaal niet helemaal geslaagd. Het stempel kon evenmin garant staan voor briljante muziek. Van sprankelende arrangementen was sowieso al geen sprake. Solo's hadden nauwelijks opbouw. Het optreden van zangeres Roberta Gambarini verhoogde de landerigheid op het podium alleen maar. Alleen een groepsscat gaf dit concert nog wat pit. Avontuur was hier nauwelijks te beleven.

Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 19.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.