Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zapp String Quartet - 'Peculiar' (LopLop, 2008)
Opname: 2007

Na een tour door Canada in 2006 vroegen de muzikanten van het Zapp String Quartet bekende namen uit de Noord-Amerikaanse muziekwereld nieuwe composities voor hen te schrijven. Grote namen als gitarist John Scofield en violist Mark Feldman stemden toe. Een deel van dit materiaal is terug te vinden op 'Peculiar', het nieuwste album van Zapp. Eerder pakte deze methode al goed uit op 'Passagio', waarvoor Zapp hun favoriete Nederlandse muzikanten hetzelfde vroeg te doen. Ook 'Peculiar' is weer een schot in de roos.

Het album opent met 'Why Nogales?', een stuk van John Scofield. Na een korte, duistere pizzicatopassage ontvouwt de melodie zich als Cubaanse of Zuid-Amerikaanse dansmuziek. Vervolgens klatert het heftige begin van 'Wind Machine', gecomponeerd door Allan Gilliland, er vrijwel direct achteraan. Complexe melodieën en een mengeling van verschillende technieken kenmerken de muziek op dit album en 'Wind Machine' is hiervoor exemplarisch. Veel snelle passages met een strakke pizzicato groove, die je doet vergeten dat dit een strijkkwartet is en geen stevige rockband, wisselen melodisch ingewikkeld samenspel af.

Een ander hoogtepunt is 'Exteebo' van meesterviolist Mark Feldman, die tegenwoordig toert aan de zijde van gitarist John Abercrombie. Dit lijkt van invloed te zijn geweest op zijn compositie, die volledig getokkeld wordt. Met name Oene van Geels altviool komt soms dichtbij het geluid van de gitaar. Heel anders is 'Undiscovered Rainforest' van Brent Fischer. Lange, gestreken noten en wijde harmonieën aan het begin van het stuk zorgen ervoor dat de muzikanten hun 'klassieke' kant kunnen tonen.

Het meest aangename aan 'Peculiar' is dat de muziek zeer divers is, maar nergens geforceerd. Overal is het duidelijk dat deze muziek Zapp letterlijk op het lijf is geschreven. De muzikanten tonen nogmaals aan dat het strijkkwartet ook buiten de klassieke muziek een actuele vorm is, en dat een juiste instelling niets in de weg staat van nog jaren van onderzoekingen in de muziek.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Zapp kun je vijf nummers van deze cd beluisteren: 'Why Nogales', 'Wind Machine', 'Gita Minor', 'Open The Windi' en 'Jelly'.

(Sybren Renema, 27.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.