Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Schoonheid, warmte en intensiteit
Marzio Scholten Kwartet, cd-presentatie 'Motherland', donderdag 25 september 2008, De Badcuyp, Amsterdam

Marzio Scholten, jazzgitarist en componist, is in juni 2006 cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam afgestudeerd. Tijdens zijn studie heeft hij workshops gevolgd bij onder anderen Kurt Rosenwinkel, John Scofield en Mike Stern. In mei 2007 is hij door Stichting JazzNL uitgeroepen tot één van de meest veelbelovende jazzmusici van Nederland en in juli van datzelfde jaar heeft hij bij OAP een platencontract kunnen tekenen. Scholten heeft onder meer optredens in het Bimhuis, The Hague Jazz, Amersfoort Jazzfestival, Jazz in Duketown, en is regelmatig te gast in jazzcafé The Duke in Leiden. Samen met vocaliste Pauline Klever vormt hij een jazzduo.

Met saxofonist Floris van der Vlugt, bassist Lucas Dols (beiden bekend van Quincey en Renske Taminiau) en drummer Bob Roos formeerde Scholten zijn eerste kwartet, waarmee hij in het begin van 2008 in Griekenland, Duitsland en Cyprus heeft opgetreden. In juni 2008 verscheen het debuutalbum 'Motherland' van dit kwartet, dat met veel enthousiaste reacties is ontvangen.

In een familiaire en gezellige sfeer presenteerde een volledig op elkaar ingespeeld Marzio Scholten Kwartet met veel elan eigentijdse jazz. Vanaf het begin is het een toegankelijk concert, waar mooie harmonieën en spelplezier domineren. In de stukken 'Deep Dirty', 'Motherland', 'The End Of An Era' of 'On The First Day Of Spring' soleert Scholten met vloeiende verhaallijnen en heldere, melodieuze improvisaties met vooral concentratie op schoonheid en variaties. Indrukwekkend is ook zijn duidelijke en zuivere techniek.

Een fantastische aanvulling deze avond is de tweede solist: Floris van der Vlugt. Zijn welbekende eigen warme en gevoelige klank, tegelijk terughoudend en expressief, geeft Scholtens composities kracht en frisheid, zoals in '300 Miles' en 'White Magnolias'. Ze worden begeleid door een intens spelende bassist Lucas Dols, die met zijn virtuoze soli, onder meer in 'On The First Day Of Spring', weet te fascineren. Drummer Bob Roos overtuigd met precieze timing en begeleidende betrouwbaarheid. Samenvattend is het een muzikale avond die door schoonheid, warmte en intensiteit gekenmerkt wordt.

Het Marzio Scholten Kwartet beschikt over potentie en gaat met veel spelplezier en motivatie aan de slag. Een band die de moeite waard is om in te gaten te houden. Leuk ook het goede humeur en de openheid van deze musici, van wie te hopen is dat wij nog veel mogen gaan vernemen.

(Sabine Fleig, 22.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.