Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Overtuigend concert van 'oude' free-jazz meester
Pharoah Sanders Quartet , zaterdag 11 oktober 2008, Bimhuis, Amsterdam

Het is niet zo lang geleden dat Pharoah Sanders met ditzelfde kwartet in het Bimhuis was, namelijk januari van dit jaar. Het concert destijds was van een nogal wisselend niveau en werd vooral gekenmerkt door een wat routineuze en ongeïnspireerde speelwijze. Jammer dat Sanders toen zelf de soloruimte vooral overliet aan pianist William Henderson.

Alhoewel dit keer het kwartet met veel meer vuur en plezier musiceerde, bleef het stramien hetzelfde: lange pianosolo's en een kortademige Sanders. Al meteen in het eerste nummer preludeerde Henderson er op los. Daar ging hij dus weer, classic-like. Gelukkig revancheerde hij zich in de latere - en vooral uptempo - nummers. Hij heeft een stuwende en groovy linkerhand (in de geest van McCoy Tyner) en soleerde met de rechter virtuoos, puntig en swingend.

Ook bassist Nat Reeves en drummer Joe Farnsworth waren in vorm en zorgden voor een inspirerende basis voor de solo's van Henderson en Sanders. Zowel Reeves en Farnsworth kregen meer dan voldoende gelegenheid te soleren. Daarbij viel op dat Reeves als stuwende kracht meer in zijn mars had dan als solist, terwijl Farnsworth in zijn solo's zeer kundig raad wist met sticks, brushes en mallets. Niettegenstaande de voortreffelijke drumsolo's had dat wel wat minder gekund. Maar ja, voor het publiek is het leuk en Sanders kon dan weer op adem komen.

In ieder geval musiceerde Sanders' begeleidingstrio aanmerkelijk vinniger, pittiger, vuriger en geïnspireerder dan circa acht maanden geleden. Daar komt nog bij dat de oude tenormeester eveneens in goede doen was. Zijn solo's kenmerkten zich door zijn unieke, krachtige en zangerige geluid en free-jazz techniek; dubbeltonen, flageoletten, grommen en krijsen. Sanders, in Coltrane's kielzog opgekomen in de roemruchte zestiger free-jazz jaren, heeft zich nadien ontpopt tot een moderne mainstream-blazer. Het aggressievere free-jazz gegier heeft hij achter zich gelaten. Hij richt zich al decennia lang op zeer melodieuze, kalme en bijna cerebrale moderne jazz. En dat is pure winst. Een concert van Pharoah Sanders is nog steeds een muzikale belevenis van hoog niveau.

(Jacques Los, 18.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.