Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Michael Moore - 'Fragile' (Ramboy, 2008)
Opname: 2007

'Fragile' is de nieuwste uitgave van Ramboy. Het merendeel van de composities schreef Michael Moore in de zomer van 2007. De verzilvering van zijn pennenvruchten volgde met de opname van deze cd in september van dat jaar door een kwartet bestaande uit Michael Moore (klarinet), Harmen Fraanje (piano), Clemens van der Feen(bas) en Michael Vatcher (drums). Op twee tracks wordt deze formatie uitgebreid met klarinettist Ab Baars.

Belangrijke inspiratiebronnen tijdens het schrijven van de composities waren de ontmoetingen en vriendschappen die Moore als reizend musicus ervaart en in de titels tot uitdrukking laat komen, zoals 'Miss Josemite', 'Old Grey Stella', 'Families Be So Mean'. Natuurlijk het is interessant om kennis te hebben van de achterliggende motivatie en inspiratie bij de muziek, maar belangrijker is de belevenis van de muziek zelf. Wat heeft muziek je te zeggen? Wat doet het met je? En raakt het je?

Moore zou Moore niet zijn als je bij deze muziek op al die vragen niet een passend antwoord zou kunnen vinden. Michael Moore is net als zijn landgenoot John Ruocco een weldaad om op klarinet te horen. Wat is dat toch? Waarom vind je geen Nederlandse equivalenten van hen?! En dat terwijl hier zulke uitstekende musici worden opgeleid. C'est le ton qui fait la musique is in dit verband misschien een deel van de waarheid.

De grond waarop Moore hier gedijt is voortreffelijk, met pianist Harmen Fraanje met zijn prachtig kleurend vermogen. Luister maar eens naar 'The Troubadours'. Clemens van der Feen heeft zeggingskracht, hij krijgt meer en meer muzikale persoonlijkheid en eigen signatuur. Michael Vatcher is onweerstaanbaar, open minded en gul met creatieve bijdragen. Als je zijn spel op deze cd zou isoleren, kun je daar zonder probleem een boeiende zelfstandige solo-cd van uitbrengen.

Je valt voor zijn ietwat droog klinkende drumspel in 'The Troubadours'. Je kunt geen reden bedenken waarom deze cd niet onmiddellijk aan iedere willekeurige collectie zou moeten worden toegevoegd. Geef Michael Moore gerust blindelings een Carte Blanche en je kunt er zeker van zijn dat hij met iets bijzonders tevoorschijn zal komen. Naar Moore kun je eindeloos luisteren; hij verveelt nooit en verrast altijd.

'Fragile' is wederom een cd met een overduidelijke Moore-signatuur qua muziek en spel. Een aanrader zonder reserve!

Labels:

(Cees van de Ven, 20.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.