Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Knalpot pas gaandeweg op toeren
maandag 20 oktober, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het begrip Knalpot roept al gauw herinneringen op aan het manhaftige knetteren van opgevoerde brommers. Het duo dat onder die naam in Jazzpower aantrad, bestond niet uit Kreidler en Zündapp, al brachten ze regelmatig een imposant ronkend geluid voort. Drummer Gerri Jäger en gitarist Raphaël Vanoli speelden muziek die, vertrokken vanuit een schemergebied tussen rock en dance, hotsend en botsend onontgonnen terreinen verkende. Met hun groene t-shirts en rode mutsen hadden ze weg van een muzikale Puk en Muk.

Energie hadden de twee te over, dat bleek van meet af aan. Maar ze maakten ook een nerveuze indruk, schoten schielijk heen en weer, met name Vanoli. Behalve gitaar bespeelde hij een Casio-keyboard en een wirwar aan elektronische schakelingen, doosjes en panelen, die samenkwamen in een laptop. Enerzijds kon hij het geluid van zijn gitaar alle kanten op buigen, anderzijds toverde hij uit de Casio malle melodietjes tevoorschijn die met hun bizarre timbre afkomstig hadden kunnen zijn uit een Duitse sciencefictionfilm uit de jaren zestig. Dergelijke episodes werden afgewisseld met dreunende, in heavy metal vastgeklonken lijnen. Hoe hard ze ook waren, ze vormden wel kortstondige rustpunten in een trip die alle kanten tegelijk op wilde gaan.

Pas na de pauze bouwden ze langere bogen, lieten ze klanken opbloeien en doorwerken. Elektronische ritmes zorgden voor meer eenheid. Jäger kon die naar hartelust omspelen, terwijl Vanoli uit zijn bekabelde speelgoed de geluiden liet opborrelen van een poel vol gorgelende kikkers. Om uiteindelijk te belanden in een uitdijende ruimte van galmende gitaarakkoorden en krachtig geslagen en geroffeld drumwerk.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 27.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.