Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Fragiele en emotievolle hedendaagse jazz
Narcissus Trio, vrijdag 10 oktober 2008, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het midtwintiger Belgische saxofoontalent Robin Verheyen heeft zich in New York gevestigd, waar hij zijn ambitie wil toetsen aan de groten van het jazzfirmament. Gelet op het geproduceerde op het intieme en knusse jazzpodium Jazz at the Crow zit het erin dat hij op niet al te lange termijn tot – in ieder geval – de toonaangevende saxofonisten van Europa gaat behoren. Daartoe dragen bij een robuuste, sonore toonvorming op de tenorsax, een uitstekende techniek en een uitgesproken avontuurlijke (soms vrije) benadering van de improvisaties.

Met uitzondering van de standards 'Tenderly' en 'Body And Soul' was het repertoire van de hand van Verheyen en drummer Flin van Hemmen. Vooral voor de pauze werd er zeer subtiel en intens gemusiceerd, hetgeen behoorlijk gewaagd is voor de nogal summiere bezetting (sax, bas en drums). Bedachtzame en fragiele composities werden navenant uitgevoerd, hetgeen leidde tot een welhaast ultieme jazz-kamermuziek. Mijns inziens werd dan ook een akkoordeninstrument node gemist. Dapper is het wel om in een enigszins rumoerige ambiance te streven naar een welhaast contemplatieve benadering van de muziek.

In de tweede set werd er uit een ander vaatje getapt. Er werd heftig en energiek en op de rand van free jazz gespeeld. Zo hoor ik het graag. Interactie gebaseerd op emotie en ratio. De ritmetandem (bassist Clemens van der Feen en drummer Van Hemmen) joeg Verheyen op naar grote hoogten. Zowel in de high notes als in het lage register etaleerde de tenorist zijn meesterschap; schatplichtig aan Coltrane, Shorter en – misschien nog wel het meest – leermeester Dave Liebman.

Zo blijkt dat Verheyen niet alleen een introverte speelwijze beheerst, maar ook razend en getergd tekeer kan gaan. Geeft dat niet blijk van een ontluikend meesterschap?! Niet voor niets heeft hij onlangs de prijs Django d'Or Young Talent 2008 in de wacht gesleept.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 23.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.