Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Duizendklappers in handen van drummer
Duo Björkenheim en Ligeti, zondag 12 oktober 2008, Axes, Van Abbemuseum, Eindhoven

"Klaar?", zegt gitarist Raoul Björkenheim tegen drummer Lukas Ligeti. Met de stokken in de aanslag grijnst deze breed en antwoordt: "Wij zijn nooit klaar." Het tekende het vrije en opgeruimde karakter van het concert dat dit duo gisteren in Eindhoven gaf.

De muziek zwierf rond tussen improvisatie en compositie. Soms kwamen klanken voorbij die je eerder in Afrika zou plaatsen dan in New York, waar het kosmopolitische tweetal zich doorgaans ophoudt. De gitaar speelde de hoge pingelende nootjes van West-Afrikaanse highlife muziek, achter zijn vodden gezeten door de razende ritmiek van Ligeti. Wat de drummer deed was zo snel en gevarieerd, dat het wel leek of hij duizendklappers in zijn handen had in plaats van stokken. Hij was meestal de drijvende kracht achter de muziek.

Ligeti hield het tempo hoog, maar luisterde steeds met een scherp oor naar wat Björkenheim op zijn gitaar deed. Hij bracht extra accenten aan, liet ruimte open waar de gitarist in kon springen, strooide met gulle hand en vrolijke blik roffeltjes en tikjes in het rond. Maar ook kwam hij regelmatig terug bij strakke rockritmes en gaf hij de gitarist de ruimte voor een striemende solo.

Het mooist klonk de gitaar als Björkenheim tegen de hals sloeg en de snaren met een slide bewerkte. Dan dook hij met zijn akkoorden tussen het slagwerk van Ligeti op als een duveltje dat maar niet in zijn doosje teruggeperst wenst te worden. Het was een luchtige samenspraak vol spitse en vrolijke invallen die bij Jazzpower niet misstaan zou hebben.

(René van Peer, 20.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.