Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bij Claudia kan er geen lachje af
The Claudia Quintet, maandag 6 oktober 2008, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het lijkt een strip uit het absurdistisch brein van Kamagurka. Vijf mannen staan in een ruimte met de ruggen naar elkaar toe. Elk praat voor zich heen. Er ontspint zich iets dat op een gesprek lijkt, maar je hebt de stellige indruk dat geen van hen weet waar dat eigenlijk over gaat. Een dergelijk tafereel voltrok zich maandag bij het optreden van het New Yorkse Claudia Quintet bij Jazzpower.

De bezetting hield een belofte in. Als je aan drums, bas en klarinet een accordeon en een vibrafoon toevoegt, heb je een breed klankenpalet tot je beschikking. En ieder voor zich waren de musici kundig genoeg. Drummer John Hollenbeck, om wie alles draaide, sloeg complexe ritmes of het niets was, en zijn kompanen gingen daarin mee zonder blikken of blozen. Vibrafonist Matt Moran bereikte ontstellend hoge snelheden en de gerenommeerde blazer Chris Speed wurmde zich moeiteloos door dat gewoel heen.

Maar hoe snel en soepel ze ook speelden, het leek wel of ze zich door een zeven dagen oude berg rijstebrij aan het werken waren. Geen lachje kon eraf. Het was spelen met lange gezichten. Accordeonist Ted Reichmann keek alsof hij in een hoekje met blokjes in de weer was en daar beslist niet bij gestoord wilde worden. Speed staarde meestentijds duister voor zich heen, leek te broeden op de laatste regel van een druilerig gedicht, waarvan de woorden hem maar niet te binnen wilden schieten.

De muziek was er dan ook naar. Knap bedacht, zonder mankeren uitgevoerd, maar erg op een afstand. Het spel van dit vijftal miste sensualiteit en speelsheid. De bijzondere combinatie van timbres werd maar zelden benut. Heel soms mocht de handrem eraf en konden ze zich gezamenlijk heuvelaf storten. Dan hoorde je hoe leuk het had kunnen zijn.

Klik
hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven.

(René van Peer, 11.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.