Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Agog – 'Some Frump Punk' (TryTone, 2008)
Opname: 2007

Agog is een verrassende groep. Hoewel de laatste plaat, 'Some Frump Punk', na recente uitstapjes met bijvoorbeeld het Zapp String Quartet, weer geheel in triobezetting is opgenomen, is ook dit album een reis door muziekland. Stijlen zo divers als klassiek, jazz en country worden moeiteloos met elkaar gemengd op een album waar als rode draad een krachtige groove doorheen klinkt.

Sommige nummers, zoals het nummer waar het album naar vernoemd is, tarten elke beschrijving. Glasheldere gitaarklanken en loom baswerk veranderen opeens in overstuurde powerchords, die doen denken aan een conservatoriumversie op Nirvana, waarna het geheel weer kalm verder kabbelt in een stijl die zich nog het best laat omschrijven als Dire Straits meets Django Reinhardt.

Het vermogen om achter elke bocht die de muziek neemt met iets nieuws te komen, onderscheidt Agog van andere bands. De compositorische intelligentie zorgt ervoor dat de muziek nooit de gezapigheid van een gemiddelde jamband krijgt. Tegelijkertijd blijft er ruimschoots genoeg ruimte voor improvisatie over. Gitarist Frank Wingold neemt in de composities - de meeste zijn van zijn hand - de tijd om op avontuur te gaan op zijn instrument. Bassist Mark Haanstra en drummer Joost Lijnbaart begeleiden hem hierin zeer attent, maar nemen ook de ruimte zelf te soleren. Haanstra toont aan een zeer melodieuze baslijn neer te kunnen zetten en Lijnbaart laat zijn kennis van verschillende ritmes horen.

Soms slaat de stoom bijna van de speakers, soms ook denk je de muzikanten te kunnen horen ademen. Het is deze onvoorspelbaarheid die van Agog een van de interessantere gitaartrio's van het moment maakt. En met dit repertoire is de band zeker een aanrader om live te zien.

Meer horen?
Op Agog's
MySpace-pagina kun je twee nummers van deze cd in hun volledigheid beluisteren: 'Marsoise' en 'Blackout Anger'. Op de MySpace-pagina van Mark Haanstra kun je nog twee nummers van deze cd in hun geheel beluisteren: 'Frankium' en 'Dubrovka'. En op Frank Wingolds MySpace-pagina vind je de tracks 'Some Frump Punk' en 'Entropy'.

(Sybren Renema, 19.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.