Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Ploctones openen jazzseizoen Bimhuis
donderdag 21 augustus 2008, Bimhuis, Amsterdam

In een overvol Bimhuis had het stevig funkende jazzkwartet The Ploctones de eer het muzikale jazzseizoen te openen. Een zichtbaar trotse Anton Goudsmit wist daar met zijn kompanen wel raad mee. Met de ijzersterke ritmetandem Jeroen Vierdag (bas) en Martijn Vink (drums) en tenorsaxofonist Efraïm Trujillo zorgde het solide kwartet voor een uiterst funky, dansbare en intens gespeelde set. De hoekige grooves en subtiele fluisterzachte passages wisselden elkaar in steeds weer verrassende wendingen af.

Goudsmit, die steeds duidelijker hoorbaar zijn melodieën meezingt, speelde zeer geïnspireerd: zijn sound, groove, gevoel en ideeën in solo's zijn uniek in Nederland. Ook Trujillo soleerde sterk, met een heel directe sound (een weldaad naast het soms wat al te kwezelige geluid dat menig saxofonist inzet). En drummer Vink mengde zich in solo's met opvallende, vaak polymetrische, figuren. Nummers als 'Short Cuts' en 'Muchacho' grijpen je direct bij de strot en laten je, tot de laatste noot uitsterft, niet meer los. Alle stukken zijn van de hand van Goudsmit, die vertelde dat na cd 'Live Op Het Dak' een tweede cd van dit kwartet op stapel staat.

Na de pauze kwamen pianist Harmen Fraanje en trompettiste Sanne van Hek het gezelschap versterken. Hierdoor veranderde het karakter van de muziek in meer 'gecomponeerde improvisatie' met esoterische trekjes. Fraanje onderscheidde zich in een aantal eigen composities met klassiek opgezette patronen in solo's tot uiterst ritmische salsa-montuno's. In dit geheel leek trompettiste Sanne van Hek wat overschaduwd door de gretig spelende mannen. In tegenstelling tot vele andere concerten werd de avond op een heel ingetogen manier afgesloten met de compositie 'Vienne' van de Franse fluitist Magic Malik.

Nadat we waren overdonderd door funk en dance, slopen we op kousenvoeten het Bimhuis weer uit. Een veelbelovend begin van het jazzseizoen. Voor wie dit gemist heeft: The Ploctones zijn de komende maanden in heel Nederland te zien als een van de grote trekpleisters uit de Jazz-Impuls serie 2008-2009.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Geert Topper, 3.9.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.