Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Chet Baker door generaties heen
Kwartet Herman Nijkamp, zaterdag 6 september 2008, Waalse Kerk, Zwolle

De Waalse kerk in Zwolle was deze zaterdagmiddag het podium voor een bijzondere hommage. Door drie generaties jazzmuzikanten werd trompettist Chet Baker een ode gebracht. Een geweldig extra was de deelname van slagwerker John Engels, die diverse malen met Baker heeft gespeeld, en zich op ruim 70-jarige leeftijd nog zo kan motiveren en daarbij een aanstormend talent als pianist Pieter van Santen in zijn enthousiasme meesleept. Bandleider Herman Nijkamp ontpopt zich de laatste jaren steeds meer als een integer Baker-vertolker, zowel in zang als trompetspel, en ook bassist Harry Emmery speelde in de jaren tachtig nog met Chet Baker.

De Waalse kerk is een klein kerkje (met ongeveer 70 zitplaatsen), waar nu sinds een klein jaar jazzconcerten worden georganiseerd. De ruimte is bijzonder geschikt om akoestisch te spelen; hoe minder versterkt, hoe beter het klinkt. Een goed idee dus om Chet Baker hier een ode te brengen. Zijn zachte zang en omfloerst trompetgeluid zouden wonderwel gepast hebben. En hoewel je even moest zoeken naar deze kerkruimte, maakte het programma van deze middag de speurtocht door de binnenstad van Zwolle volledig de moeite waard.

De setting was bijzonder goed: de ervaring van John Engels (73), de subtiele zang en scat- en flugelsolo's van Herman Nijkamp (57). Dat alles paste wonderwel in deze ruimte. Pianist Pieter van Santen (42) en bassist Harry Emmery (57) completeerden het kwartet. Nummers als 'It Could Happen To You' en 'It Might As Well Be Spring' brachten naast een coherent groepsgeluid ook veel ruimte voor elk bandlid om te soleren. Mooi om te zien hoe door initiatief van John Engels de andere bandleden op een hoger niveau gingen spelen.

Klein minpuntje was het wat moeilijk te definiëren basgeluid; de thumbing-techniek van Emmery bracht misschien wel wat teveel lage frequenties voort, met name halverwege de kerk werd het laag wat vaag. Het concert verdiende wellicht een wat andere toegift dan een plichtmatig bluesje. Het uur daarvoor was wel uitermate geïnspireerd, een mooie hommage aan Chet Baker.

Het initiatief om in dit kerkje jazzmuziek te programmeren verdient veel lof. Gelukkig zat deze middag de kerk afgeladen vol; dat was meer dan terecht. We zijn heel benieuwd naar een vervolg.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Geert Topper, 18.9.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.