Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Andy Declerck & Karl Antila Group - '1000 Miles Away' (Seventh String Music, 2007)

De uitdrukking 'de vlag die niet de lading dekt', daaraan moest ik denken bij de aanblik van de verpakking van de cd '1000 Miles Away' van Andy Declerck & Kari Antila Group. Op de hoes staan de heren DeClerck en Antila erbij alsof ze zojuist ontdekt zijn bij het spel 'verstoppertje'. Wat een totaal ander beeld krijg je als je deze cd in de speler plaatst. Hier wordt niks verstopt; men geeft zich helemaal bloot. Bloedmooi opgenomen, prima composities van saxofonist DeClerck en gitarist Antilla, en last but not least: er wordt uitstekend gemusiceerd.

Andy DeClerck heeft alles in huis wat je van een tenorsaxofonist graag hoort. Een fraaie malse toon, helder lijnenspel in zijn improvisaties en een sterk gevoel voor melodie. In zijn improvisaties blaast hij opmerkelijke volzinnen met zeggingskracht. De Fin Kari Antilla speelt lenig, vaardig en aansprekend. Het kwartet wordt gecompleteerd door bassist Wim Ramon en drummer Toon Van Dionant. Inderdaad, en niet niet Dissonant, anders was de homogeniteit van het ensemble eruit geweest en het tegendeel is waar.

Er wordt fris en enthousiast gespeeld, als ware het een liveoptreden. Antila is een waarachtig declamator op gitaar zoals in de ballad van zijn hand 'For Those We Loved'. Overwegend is het post-bop wat de klok slaat. Niet hemelbestormend, maar buitengewoon onderhoudend.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Andy Declerck kun je luisteren naar twee tracks van dit album: 'My Romance' en 'Canadian Impressions'.

(Cees van de Ven, 24.9.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.