Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sydney Ace Mnisi - '20 Years Celebration' (Samco, 2008)

Al verschillende malen was hij te horen samen met het kwintet van Paul van Kemenade. En daarmee is dan ook het idioom waarin wordt gespeeld al enigszins geduid; eigentijds, vrij, melodieus en de muziek van zijn homeland: je hoort het allemaal op deze eersteling van Mnisi. Laatbloeier Sydney Mnisi (tenor- en sopraansaxofoon)behoort tot een vaste waarde in Zuid-Afrika, net zoals trompettist Feya Faku.

De titel van de cd, '20 Years Celebration', slaat op het feit dat Mnisi twintig jaar geleden het besluit nam om professioneel muzikant te worden. Tot schrik van zijn familie en vrienden zei hij zijn baan op en werkte aan de verwezenlijking van zijn droom: een professionele jazzmuzikant, dat zou hij worden. Hij speelde met Hugh Masekela, Abdullah Ibrahim, Bheki Mseleku en vele anderen. En nu na twintig jaar heeft hij zijn debuut-cd, waarmee hij zich met uitsluitend eigen werk als leider manifesteert.

Het is een afwisselende cd geworden met sterke composities en avontuurlijk spel. Met het vrolijk en dansbare 'Courtyard', 'Lost A Few Times' en 'Skuka'. Of het wat melancholieke 'Kwela Gonsana', met Mnisi op sopraansax en goed pianospel van Andile Yenana. De cd heeft een consistent hoge kwaliteit met een tomeloze overall drive. Uitbundig en opzwepend is het in driekwartsmaat geschreven 'Faro'.

Bassist Jimmy Mgwandi, drummer Clement Benny en percussionist Basi Mahlasela verlenen Mnisi het juiste fond, zodat deze vol vertrouwen op avontuur kan gaan. Hij schuwt hier en daar de risico's niet. Zo gaat hij voluit in het al genoemde 'Faro' en dwingt bewondering af. Zijn '20 Years Celebration' verdient het om gehoord te worden.

Meer horen?
Op de
website van Sydney Mnisi kun je geluidsfragmenten van deze cd beluisteren.

Labels:

(Cees van de Ven, 15.9.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.