Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lewinsky Quartet - 'Omnipotent' (Challenge, 2008)
Opname: 2007

Met Rolf Delfos (saxofoons), Arno Krijger (hammondorgel en baspedalen), Pascal Vermeer (drums). Gastbijdragen: Anton Goudsmit (gitaar).

Omnipotent indeed! Wat een energie! Dat was mijn eerste gedachte bij het horen van deze tweede cd van het Lewinsky Quartet. Dit in 2003 opgerichte trio (!) van de heren Delfos, Vermeer en Krijger ontleent zijn naam aan het subtiele voetenwerk van Arno Krijger op de baspedalen van zijn hammondorgel, dat als het ware het vierde lid is. De groep komt na de in 2004 uitgebrachte cd 'No Clubs In Town' met de verrassend sterke cd 'Omnipotent'.

De formule hammond, drums en sax belooft veel, mits de musici elkaar tot in de finesses aanvoelen, maar dat is hier zeker het geval. Het tot ver in het laag doorlopende geluid van de baspedalen matcht uitstekend met de drums. Vermeer en Krijger zijn zeer goed op elkaar ingespeeld. Een krachtig tandem, dat zorgt voor een prettig groovende drums and bass sound. Krijger beheerst het voetenwerk gecombineerd met het toetsenspel op zijn hammond uitstekend. Vermeer plaatst met zijn alerte timing mooie accenten en roffels, wat samen met het spel van Krijger voor een solide fundament zorgt, waarop Delfos heerlijk kan leunen in zijn solo's.

Het groepsgeluid is dan ook zeer sterk. Het is nog hechter geworden in vergelijking met de vorige cd. Door tight samenspel wordt het geheel naar een hoger plan getild, wat resulteert in een authentiek geluid. Sterk groovy composities, zoals het openingsnummer 'Prestonesque', worden afgewisseld met kleurrijke ballads zoals het prachtige titelnummer; een compositie van Delfos, die overtuigend soleert.

De meeste composities zijn van de bandleden zelf, aangevuld met werk van de Tilburgse componiste Laetitia van Krieken. Dat de groep ook oog heeft voor de jazztraditie uit de jaren vijftig en zestig blijkt uit de compositie 'Caravan' van Ellington.

Anton Goudsmit is als gast met zijn sterk funky en stevige geluid een welkome aanvulling. Vooral aanvulling, want het groepsgeluid van Delfos, Vermeer en Krijger staat als een huis. Complimenten Lewinsky Quartet: deze cd kan met recht een juweeltje genoemd worden!

Meer horen en zien?
Op de
MySpace-pagina van het Lewinsky Quartet kun je geluidsfragmenten beluisteren van een viertal tracks van dit album. Tevens zijn hier uitgebreide clips te zien van studio-opnamen.

Labels:

(Koen Scherer, 28.8.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.