Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jimmy Halperin - 'Psalm' (Zinnia, 1999)
Opname: 1997

Het verhaal over de verkrijgbaarheid in Nederland en de rest van Europa van het album 'Psalm' van het duo Jimmy Halperin en Sal Mosca is bijna ongeloofwaardig. Want wat blijkt: de voorraad van dit album lag volkomen te verstoffen op een zolder in de Verenigde Staten. Er werd met andere woorden haast niets mee gedaan. Totdat Henk Toorenvliet, executive producer van Blue Jack Jazz Records, op het spoor kwam van dit buitengewone album. Hij is dan ook altijd geïnteresseerd in uniek fonografisch materiaal. Na enig trek- en duwwerk kreeg Toorenvliet het voor elkaar om voor Europa en Japan de distributie te mogen aanpakken.

En dan hebben wij het hier wel over een uniek album dat door twee bijzondere musici is volgespeeld met een 49 minuten lang, ononderbroken duet tussen de tenorsaxofonist Jimmy Halperin en de vorig jaar op 80-jarige leeftijd overleden pianist Sal Mosca, die op 12 januari van datzelfde jaar zijn laatste concert gaf in het Bimhuis in Amsterdam.

'Psalm' is feitelijk een 49 minuten lange conversatie tussen deze twee musici, beiden adepten van pianist Lennie Tristano, die tevens hun leermeester was. In feite is het Halperins debuutalbum en het bleef ook zijn enige, totdat hij in 2005 bij Blue Jack Jazz Records 'East Of The Sun' kon opnemen, een registratie van een liveoptreden in De Tor in Enschede met gitarist Axel Hagen en bassist Thomas Winther Andersen.

Alle delen van 'Psalm' zijn in een unieke structuur opgenomen en gecomponeerd door Halperin. Na een korte muzikale solistische saxofoonintroductie van ongeveer een kleine minuut, worden zeven thema's meestal gezamenlijk gespeeld in een haast volledig vrije expressievorm. Pas nadat alle thema's gespeeld zijn, gaan Halperin en Mosca zes van de zeven thema's uitgebreid verkennen via improvisaties (het thema 'Gazelle' wordt om onverklaarbare reden overgeslagen).

De uitwerking is ontspannen en veel losser dan de samenwerkingsvorm van Tristano met bijvoorbeeld Warne Marsh en met Lee Konitz, in de allereerste jaren van hun samenwerking. Jimmy Halperin blijkt een lyrisch exponerende saxofonist, terwijl Sal Mosca soms met een lichte stride-stijl de structuur zoveel mogelijk intact lijkt te willen laten, maar tegelijkertijd deze structuur van alle kanten bestudeert.

Dit album kent oorspronkelijk geen pauzes tussen de delen en blijkt volgens de liner notes in één ononderbroken sessie te zijn opgenomen in Mosca's studio. Alleen voor het gemak van de luisteraar, die mogelijk de behoefte heeft om eventueel te skippen, zijn er trackmarkeringen aangebracht na elke specifieke sectie.

Het geheel komt fris en sprankelend over, als een waterval, maar dan wel met een wat complexere en blijvend boeiende structuur. Heel bijzonder allemaal. Een waarschuwing is op zijn plaats, want het beluisteren van dit album werkt érg verslavend!

Meer horen en weten?
Klik
hier voor uitgebreide geluidsfragmenten van dit album. En lees hier onze cd-recensie van 'East Of The Sun'.

(Rolf Polak, 12.8.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.