Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Michael Moore Trio - 'Holocene' (Ramboy, 2008)
Opname: 2005

In Downbeat Magazine staat hij onveranderlijk vermeld in het lijstje 'Clarinet' van de jaarlijks terugkerende Annual Critics Poll. Ook nu in 2008 is hij er weer bij; expatriot Michael Moore die al vanaf 1982 in Nederland woont en werkt, een keystone in het jazzlandschap en van groot belang in de improscene. Wie een indruk wil krijgen van 's mans statuur hoeft enkel maar een kijkje te nemen in de catalogus van zijn label Ramboy. Een ware schatkamer met louter kwaliteitswerk!

De collectie, die nu 25 cd's telt, geeft je het spiegelbeeld van de musicus Moore. Al jarenlang weet hij met zijn composities, spel en formaties vele jazzliefhebbers aan zich te binden. Groot is de diversiteit en mateloos spannend zijn de door hem uitgegeven cd's. Zoals het onlangs op de markt verschenen 'Holocene', waarop Moore speelt met Guy Klusevcek (accordeon) en Eric Friedlander (cello).

De drie klankkunstenaars serveren een dertiental geheel nieuwe, adembenemende miniatuurtjes, waarbij soms een geluid wordt ervaren alsof het een klassiek strijkerstrio betreft, zoals in 'Gilgamesh', dat is opgedragen aan de Poolse (portret)schilder Piotr Michalowski (1800-1855) en Deanna Relyea, executive director van het Kerrytown Concert House in Michigan.

Moore laat hier horen waarom hij tot de meest prominente klarinettisten wordt gerekend. Zijn toon en instrumentbeheersing zijn al in alle denkbare superlatieven besproken. Maar misschien nog belangrijker is zijn compositorisch en improvisatorisch vermogen. Contemplatieve muziek die onderhuids gaat en je beroert, dat ervaar je bij 'Holocene'. Een juweeltje, passend in de bandbreedte van het begrip jazz, want dat is het tenslotte ook.

(Cees van de Ven, 8.9.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.