Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tutu Puoane Quartet creëert luisterparty
vrijdag 8 juni 2008, Ochten

Zangeres Tutu Puoane voelde zich thuis met haar kwartet, dat enkel bassist Nic Thys als vreemde eend in de bijt telde, en verder bestond uit echtgenoot Ewout Pierreux (piano) en Jasper van Hulten (drums). In deze setting kon Puoane al haar vocale facetten tonen. Songs van onder andere Pat Metheny, Kurt Elling en Bert Joris kregen haar persoonlijke behandeling. En met een kwartet van dit kaliber kon het niet anders dan een hoogstaand luisterfeest worden.

Pierreux behoort tot de aanstormende spraakmakende jonge Belgische pianisten die er toe doen. Anders dan Jef Neve, die het klappen van de marketing-zweep in de muziekindustrie kent, is Ewout Pierreux bijna diens tegenpool. Maar wat hij muzikaal in zijn mars heeft verdient gehoord te worden. Naast het feit dat hij een ideale begeleider voor Puoane was, waren ook zijn solistische bijdragen opmerkelijk. De flow van zijn spel en de kracht van zijn verhaallijnen klonken vanzelfsprekend en zonder mankeren pakkend muzikaal. Kenners en liefhebbers onder de aanwezigen hadden daarvoor terecht alle lof. Ook compositorisch deed hij van zich spreken, zoals met zijn compositie met co-auteur Puoane 'Song For Mpho', opgedragen aan hun dochter.

De samenwerking, interacties en muzikale verstandhouding tussen Pierreux, Puoane en Van Hulten stond buiten kijf. Opvallend was het voortreffelijke werk van bassist Nic Thys in dit verband. Een naam die steeds vaker in de Belgische jazzscene opduikt. Hij heeft zijn eigen kwintet Alices 5 Moons, speelt onder andere in Nathalie Loriers Trio Extensions en het Bart Defoort/Emanuele Cisi Quintet. Geen wonder dat hij ook vanmiddag geen steek liet vallen. En Tutu Puoane deed de rest. Haar weldadige zangstem met het authentieke vleugje Zuid-Afrikaanse wortels waarvan zij getuigde en haar poespasloze presentatie - vocaal en verbaal - raakten iedereen die horen wilde. Kortom, het was goed toeven met dit kwartet, dat zich ook buiten België steeds vaker in de kijker speelt. Haar cd 'Song' vond dan ook menige enthousiaste koper.

Klik hier voor een fotoverslag. Geluidsopnamen van dit concert zullen in de nabije toekomst via het Audiocenter op deze site te beluisteren zijn.

(Cees van de Ven, 17.7.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.