Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Jasper Blom Quartet Live!
vrijdag 30 mei 2008, Wilou's Basement, Veldhoven

Met Jasper Blom (tenorsax & manipulators), Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas) en Juan Serges (drums).

In de intieme ruimte van Wilou's Basement kregen een vijftigtal genodigden een subliem concert geserveerd. Dit optreden was er een in een reeks naar aanleiding van Jasper Bloms nieuwe cd 'Statue Of Liberty', die in de pers lovende kritieken ontving. Vanavond maakte het kwartet van Blom de hooggespannen verwachtingen ook live zonder mankeren waar!

Hoewel de muziek die gespeeld werd bepaald geen 'open deuren-niveau' had, wisten de heren deze toch prettig toegankelijk te communiceren. Jesse van Ruller en Jasper Blom hadden een aardig assortiment aan klankmanipulatoren voor zich uitgestald, maar maakten sporadisch en doelgericht van slechts enkele daarvan gebruik. De diverse unisono's en individuele improvisaties waren van een niveau dat je van Van Ruller en Blom ook kon verwachten. De Portugese jongeling Juan Serges - hij viel in voor Martijn Vink - heeft (nog) geen naam die belletjes doet rinkelen, maar viel beslist niet uit de toon in het gezelschap. Dat kon ook moeilijk met een perfecte coach en loods naast zich in de persoon van bassist Frans van der Hoeven.

Vanwege de kwaliteit van composities en uitvoering ervan waren er geen zwakke momenten in het concert. Fris en gepassioneerd werd er gespeeld, zoals in 'Isaac' of in 'Greek Myth'. Blom vertelde dat laatstgenoemd stuk berust op een melodie die hij eens hoorde in de auto toen hij luisterde naar het programma De Wandelende Tak, met een aan Griekenland gewijde uitzending. Hij 'leende' het thema, boetseerde en verpersoonlijkte het tot een eigen creatie. Een heerlijk groovy stuk van een juichende blijheid. Soms viel het ritme even stil, dan improviseerden Blom en Van Ruller subtiel en interactief, totdat uiteindelijk de ritmetandem zich weer aandiende... en voort ging het weer.

Van der Hoeven viel in de smaak met zijn uitstekende solo-intro van ruim twee spanningsvolle minuten in 'The Least Of Your Worries'. Hij exposeerde vanavond tot ieders genoegen zijn gewaardeerde XXL-bastoon en precieze intonatie. De bassist inspireerde Van Ruller dan ook tot een heerlijk solo. Serges toonde zich een zeer vaardige, attente drummer met veel empathisch vermogen voor de lastige arrangementen van Blom. Het concert werd sterk besloten met 'Statue Of Liberty'. Een kwartet om nauwlettend te volgen!

Klik hier voor een fotoverslag. Hopelijk kunnen wij u binnenkort ook via ons Audiocenter deelgenoot maken van dit smaakmakende concert.

Meer weten?
Klik hier voor een recensie van de cd waaruit in dit concert werd geciteerd en die iedere jazzliefhebber ongetwijfeld al in zijn collectie heeft: 'Statue Of Liberty'.

(Cees van de Ven, 5.7.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.