Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Fugimundi droomt weg van de wereld

"Die koprol is erg belangrijk", lacht jazztrompettist Eric Vloeimans. Met zijn trio Fugimundi, dat verder bestaat uit gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje, maakt hij muziek die het best omschreven kan worden als zomers. Niemand heeft haast. De musici hebben alle tijd van de wereld om naast elkaar hun wegen te bewandelen. Hun laatste cd heet 'Summersault', Engels voor kopjeduikelen. "Speelsheid en onbevangenheid, daar gaat het om."

Vloeimans bepaalt het geluid met zijn zachte spel dat soepel en luchtig is als zijde. Gitaar en piano plooien zich daar moeiteloos dansend omheen. Soms verhogen ze de druk, en duikelen ze hals over kop in een aanstekelijke swing. Sinds die cd uitkwam heeft het trio zich verder ontwikkeld, zegt Vloeimans. "Geen enkel optreden is hetzelfde. Je ontwikkelt je terwijl je samen aan het spelen bent. Op het podium kan van alles gebeuren. Je mist wat, of je bent juist heel overmoedig met het materiaal, en voor je het weet is dat onderdeel geworden van het stuk. Net zoals je lichaam in zeven jaar al zijn cellen vervangt. Je bent weer helemaal nieuw."

Dat werkt het beste als musici onbevangen kunnen zijn, benadrukt hij. "Je bent op je best als je de angst om fouten te maken kunt loslaten. Een spelend kind is ook niet bang om fouten te maken. Zo spelen wij ook op het podium. Dan kun je alle kanten op. Ik schrijf wat in me opkomt, onbekommerd. Tijdens een tournee in Indonesië speelden we een van die nummers. Het ging precies zoals ik het in gedachten had gehad, met de juiste kwinkslag. Daar was ik van onder de indruk. Indonesiërs zeggen dan 'Saya terkesan', en dat is ook de titel van het nummer geworden."

Vloeimans heeft er geen enkel bezwaar tegen als de muziek mooi is. "Net als met kunst. Mensen hoeven wat mij betreft niet precies te weten wat het allemaal betekent. Als het hen maar pakt, als ze maar voelen waar het over gaat. We weten zelf nooit van begin tot eind wat we op het podium gaan doen. Naast onze gezamenlijke nummers hebben we alledrie een groot repertoire dat we kunnen inbrengen. Met ons drieën dromen we weg van deze wereld. Dat is ook wat Fugimundi voor mij inhoudt."

Dit interview verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag van het Jazzpower-concert dat Fugimundi gaf in Wilhelmina, Eindhoven op maandag 3 maart 2008.

(René van Peer, 19.7.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.