Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zonnige folk jazz met een bite
Bite The Gnatze, zaterdag 14 juni 2008, SJU Jazzpodium, Utrecht

Paul Pallesen is gitarist, banjospeler en componist. Zijn band Bite The Gnatze (de mug) bestaat sinds 1995. Bite The Gnatze's basis is folk jazz en beweegt zich tussen klezmer, keltisch en country. Verder is het nog gelardeerd met potige swing en dringende vlagen rock. En dat alles op een bedje van jazz.

Je zou je misschien afvragen of dat allemaal wel valt te combineren, maar Pallesen slaagt erin. Er zijn onvermijdelijk duidelijke overgangen binnen één nummer, maar toch wordt alles soepel aaneengesmeed. De muziek is een intelligente mengeling van al die invloeden, steeds wisselend binnen elk nummer en tot een aangrijpend en wervelend geheel gesmolten. Dat geeft een geweldig gevoel van vrijheid en avontuur. Pallesen schrijft originele melodieën, allemaal verhaaltjes op zichzelf, doortrokken van een grenzeloos zonnig optimisme maar wel met een bite.

Altsaxofonist Steven Kamperman viel op met een fantastische solo, zeer expressief, melodieus en gepassioneerd. Hij speelde ook veel klarinet, samen met Michel Duijves die naast (bas)klarinet ook mooi op tinwhistle klonk. Trombonist Joost Buis liet heel fraai werk horen en was ook interessant op lapsteelgitaar, waarmee hij warme, passende effecten creëerde. Violist Jasper le Clerq was niet aanwezig. Wel pianist Frank van Bommel, die ook op glockenspiel en vibraphonette te horen was.

Drummer Alan Purves is veelzijdig en creatief in de 'special effects'. Van toeters tussen zijn benen tot fluitjes in zijn neusgat en wapperende brushes zingend in de lucht. Maar zonder effectbejag, want het was allemaal zeer relevant en goed genuanceerd. Wanneer Purves daarmee bezig was, was bassist Meinrad Kneer de ritmesectie in zijn eentje met snel en stevig tokkelwerk - krachtig spel. Pallesen was in dat geheel op Ierse bouzouki en gitaar een effectieve, niet overheersende integrator.

Bite The Gnatze's muziek roept droombeelden op van vergezichten over zee en zet tegelijkertijd aan tot fonkelende dadendrang. Zeer aanstekelijk. In juli speelt de band nog in Katwijk op het Juttersfestival.

Meer weten?
Klik hier voor onze recensie en fotoverslag van het concert van Bite The Gnatze bij Jazzpower in Wilhelmina, Eindhoven, 21 april jongstleden.

(Margretha van den Bergh, 21.6.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.